Europese beurzen in het rood, AEX is vraagteken

(Novum/Betten) - De Europese beurzen zetten vrijdag in de ochtendhandel rode cijfers op de koersenborden. Daarmee volgen ze het voorbeeld van de indices in Azië en de Verenigde Staten, die met verliezen de dag uitgingen. De koers van de AEX is vooralsnog een mysterie. Volgens een woordvoerder van NYSE Euronext Amsterdam 'gaat er iets mis bij de berekening van de index'. Er kan wel worden gehandeld.

De Aziatische koersdalingen werden geleid door exporteurs en financiële waarden. Het sentiment binnen de financiële sector werd gedrukt door een toespraak van de ondergouverneur van de Bank of Japan, Toshiro Muto, die zei dat de groei bedreigd kan worden als de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt zich uitbreiden. Exporteurs hadden te kampen met de sterkere yen ten opzichte van de dollar.

Omstreeks 11.00 uur noteert de DJ Euro Stoxx 50 0,6 procent lager op 4.274,89 punten. De Franfurtse DAX en de Parijse CAC 40 verliezen dan beide 0,8 procent. De FTSE daalt 0,5 procent. De AEX sloot donderdag af met een verlies van 1,1 procent op 506,78 punten.

In Europa valt de mijnbouwsector op. Rio Tinto (+0,1 procent) zou, volgens The Wall Street Journal donderdag, een tegenbod op BHP Billiton overwegen. BHP Billiton (+1,3 procent), het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, deed concurrent Rio Tinto onlangs een overnamevoorstel. Dit bod werd door Rio Tinto echter afgewezen. Een bod van Rio zou de rollen dus omdraaien, de bronnen van de Amerikaanse krant spreken van een 'Pac man-verdediging'.

De financiële sector is weer eens het zorgenkindje van de beursvloer. De Belgische bank Dexia (-7,05 procent) kwam met derdekwartaalcijfers die beleggers in het verkeerde keelgat schoten. De bank heeft in het derde kwartaal van 2007 een nettowinst gerealiseerd van EUR 439 miljoen, een daling van 28 procent ten opzichte van de EUR 612 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

De financiële crisis heeft volgens bestuursvoorzitter Axel Miller gezorgd voor een verregaande ontwrichting van de liquiditeit in de markt die leidde tot de negatieve waardering tegen marktwaarde van bepaalde financiële portefeuilles.

Ook IKB Deutsche Industriebank (-0,3 procent) wordt met argusogen bekeken. De Frankfurter Allgemeine Zeitung meldde dat de leningenverstrekker mogelijk een aanvullend verlies moet nemen van EUR 300 miljoen, als gevolg van investeringen die de bank niet langer gefinancierd kon krijgen. IKB werd afgelopen zomer als eerste Europese bank getroffen door de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De Duitse overheid moest toen te hulp schieten.

In Amsterdam is Fortis de grootste daler binnen de AEX. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar verliest 2,9 procent. ING wordt 2,2 procent teruggezet.

Verder is het op Beursplein 5 rustig. Het enige vaststaande programma-onderdeel van de dag is komen te vervallen. Avantium zou vrijdag zijn eerste notering krijgen aan het Damrak, maar heeft de beursgang op het laatste nippertje afgelast. Reden is het slechte beursklimaat. Financieel bestuurder Frank Roerink heeft echter tegenover Betten verklaard dat 'uitstel zeker niet tot afstel zal leiden'.

Voorbeurs werd verder bekend dat supermarktconcern Ahold financieel directeur John Rishton heeft benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter. Rishton vervulde naast zijn taken als Chief Financial Officer sinds juli van dit jaar al de rol van waarnemend Chief Executive Officer, na het vertrek van voorganger Anders Moberg. Het nieuws wordt goed ontvangen, het aandeel neemt de eerste positie onder de hoofdfondsen in met een plus van één procent.

Waar Ahold een topman benoemt, stuurt Ctac (-4,25 procent) er een de laan uit. Bestuursvoorzitter Wil Huijben treedt per direct terug bij de IT-dienstverlener. Reden van zijn vertrek is een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Financieel directeur Jan Willem Wienbelt neemt de taken van Huijben voorlopig waar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden