Europese beurzen houden verliezen vast

(Novum/Betten) - In Europa tonen de koersenborden maandagmiddag nog steeds flinke minnen, aangevoerd door de financiële sector. Banken gaan onderuit op nieuws over kapitaalproblemen bij hypotheekverstrekker Bradford & Bingley.

De Britse bank maakte bekend dat TPG Capital GBP 179 miljoen zal investeren in ruil voor een 23%-belang. Ook wil Bradford & Bingley voor GBP 258 miljoen aan kapitaal uit de markt halen, waar het eerder nog sprak van GBP 300 miljoen.

De financiële dienstverlener is flink getroffen door de moeilijke marktomstandigheden. De onderliggende winst in de eerste vier maanden van 2008 daalde met 48% dalen tot GBP 56 miljoen.

Rond 14.55 uur noteert de DJ Stoxx 50 1,0% lager op 3.150,32. De Londense FTSE moet 0,85% inleveren. De Parijse CAC verliest 1,3% terwijl de DAX in Frankfurt 1,1% kwijtraakt. De AEX-index staat dan op een min van 1,15% op 479,95 punten.

In het Verenigd Koninkrijk verliest Bradford & Bingley 25,8%. Ook het aandeel van sectorgenoot HBOS gaat 10,25% lager. Barclays en Royal Bank of Scotland verliezen respectievelijk 3,5% en 2,95%. Naast de algehele misère in de sector zijn beide partijen het voorwerp van een onderzoek door de Britse mededingingsautoriteiten naar mogelijke prijsafspraken in de markt voor commerciële leningen.

De euro verliest 0,3% ten opzichte van de dollar op USD 1,5507. De olieprijs noteert in Londen 1,0% lager op USD 126,96.

De stijgers binnen de AEX zijn op dat moment op een hand te tellen, waarbij Aegon met voorsprong bovenaan gaat. Het aandeel wint 2,8% na onthulling van een nieuwe groeistrategie. De verzekeraar maakte in aanloop naar een investeerdersconferentie bekend te streven naar een gemiddelde groei van het onderliggende resultaat van 10% per jaar tot 2012 vergeleken met EUR 2.033 miljoen in 2007.

De financiële dienstverlener stelt zich verder een verhoging van het rendement op het eigen vermogen ten doel van 12% in 2007 naar ten minste 14% in 2010 en minstens 15% in 2012.

ING en Fortis bewegen op dat moment met minnen van respectievelijk 1,3% en 1,5% meer in lijn met de rest van hun sector.

TomTom (+0,6%) neemt de tweede plek in binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter. De onderneming maakte vandaag bekend dat TomTom in totaal 97,48% van de aandelen Tele Atlas (+0,2%) in bezit heeft gekregen. De maker van navigatieapparatuur zal het bod voor of op 6 juni gestand doen.

Grootste verliezer van de AEX is tussentijds Reed Elsevier (-2,3%). Het uitgeefconcern heeft volgens de Daily Telegraph een consortium van banken benaderd om meer dan GBP 750 miljoen te lenen aan de eventuele koper van de Reed Business Information-tak (RBI) ter waarde van GBP 1,25 miljard. De uitgever wil zo voorkomen dat het onderdeel, als gevolg van de kredietcrisis, in gedeelten wordt verkocht.

Binnen de Midkap zijn de ogen gericht op Oce. Het aandeel noteert 7,2% hoger op mediaberichten dat Konica Minolta mogelijk een belang zou nemen in de printerproducent wanneer de technologische alliantie tussen de twee bedrijven succesvol is. Een woordvoerder van Oce gaf in een reactie aan dat de partijen hebben afgesproken gedurende vijf jaar geen belang in elkaars bedrijf te nemen.

Elders in Europa staan ondernemingen in de farmaceutische sector er goed voor. Roche wint 4,3% en Novartis mag 2,7% bijschrijven nadat JPMorgan is begonnen met het volgen van de aandelen met een overweight-advies.

Luchtvaartmaatschappijen hebben het opnieuw moeilijk. De International Air Transport Association schreef vandaag dat luchtvaarders dit jaar wereldwijd een verlies van minstens USD 2,3 miljard zouden kunnen lijden door stijgende brandstofkosten en de vertragende economie. Air France-KLM verliest 3,2%, terwijl Lufthansa en British Airways respectievelijk 2,5% en 2,7% moeten inleveren.

InBev (-4,8%)is opnieuw het onderwerp van geruchten. De Sunday Telegraph wist te melden dat de brouwer op het punt staat USD 50 miljard aan middelen veilig te stellen voor een overnamebod van USD 45 miljard op Anheuser-Busch. De producent van onder meer Stella Artois zou in gesprek zijn met onder meer JPMorgan, Santander, BNP Paribas en Merril Lynch en een bod willen lanceren als de financiering rond is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden