Europese beurzen eindigen licht hoger

(Novum/Betten) - De Europese indices zijn dinsdag licht hoger gesloten, waarmee het op vrijdag ingezette herstel een voorzichtig vervolg heeft gekregen. De markten lieten vandaag een schommelend verloop zien. De onzekerheid over de omvang van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt blijft beleggers in haar greep houden.

Een waarschuwing van een bestuurder van WestLB zorgde vandaag voor een nerveuze stemming. Volgens hem dreigt er een crisis in de bancaire sector. De bestuurder waarschuwde voor de ontwikkeling dat het voor Duitse banken steeds moeilijker wordt om kredieten te krijgen vanuit het buitenland.

De centrale banken lieten vandaag wereldwijd van zich horen. De centrale bank van China verhoogde dinsdag na het sluiten van de beurzen in Azië voor de vierde keer dit jaar de rentetarieven, om zo de Chinese economie af te koelen. Door geld duurder te maken probeert de centrale bank investeringen met geleend geld af te remmen.

De Federal Reserve voegde USD 3,75 miljard aan tijdelijke reserves toe aan het bankensysteem middels 'overnight repurchase agreements'. Een repurchase agreement wordt vooral door centrale banken gebruikt om de geldmarkt te beinvloeden.

De Bank of England heeft dinsdag een 'noodlening' van GBP 314 miljoen verstrekt aan een niet nader genoemde financiele partij. De lening is verstrekt uit een faciliteit die het voor financiële partijen mogelijk maakt om ongelimiteerd geld te lenen tegen een rente van 6,75%, 1% boven de benchmark-rente van 5,75%. Het was voor het eerst in een maand dat een partij aanspraak maakte op de faciliteit van de bank.

De Stoxx50 eindigde uiteindelijk nagenoeg vlak op 3.659,66 punten. De DAX in Frankfurt klom 0,2%, terwijl de Parijse CAC met 0,4% toenam. De Londense FTSE bleef achter met een winst van 0,1%. In Amsterdam sloot de AEX 0,2% hoger op 505,61 punten. De euro steeg met 0,1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot USD 1,3486. Speculatie op een renteverlaging door de Fed zette de dollar vandaag onder druk.

Aan het bedrijvenfront kwamen Ordina en Imtech vandaag met halfjaarcijfers naar buiten. Ordina (-7%) was de grootste verliezer in de Midkap. Het bedrijf ziet de omzet dit jaar uitkomen op EUR 660 miljoen. Dat is aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting in de bandbreedte van EUR 660-690 miljoen. Verder meldde Ordina dat het alle aandelen van ITG Consulting Group heeft gekocht. De koopsom is nog niet exact bekend.

Ook de cijfers van technisch dienstverlener Imtech (-3,7%) werden slecht ontvangen. Over de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet van Imtech met 18% van EUR 1.290 miljoen tot EUR 1.517 miljoen. Dit was in lijn met de verwachting van analisten, die uitgingen van een omzet van EUR 1.559 miljoen.

Het bedrijf wil in 2012 een omzetniveau realiseren van EUR 5 miljard. Dat is een omzet die bijna 80% hoger ligt vergeleken met de opbrengsten die het bedrijf uit Gouda over 2006 behaalde, van EUR 2,8 miljard. Imtech maakte verder bekend dat het zijn aandelen wil splitsen, waarbij aandeelhouders voor elk bestaand aandeel drie nieuwe stukken krijgen.

Univar klom 1,6%. Private equity investeerder BC Partners overweegt een tegenbod uit te brengen op Univar, zo meldde de Financial Times Deutschland dinsdag op basis van een gesprek met Sefan Zuschke, een van de partners van de private equity investeerder. Maandag deed Ulysses, een dochterbedrijf van private equity groep CVC Partners, een officieel overnamebod op Univar van EUR 53,50 in contanten.

TomTom verloor 0,3%. De producent van navigatieapparatuur laat weten goed op weg te zijn met de voorbereidingen voor het uitbrengen van een officieel bod op Tele Atlas. TomTom verwacht het definitieve bod en biedingsbericht in oktober uit te brengen. De overname zal naar verwachting eind 2007 worden afgerond.

In Groot-Brittannië publiceerde Brixton (+1,5%), eigenaar van industriële gebouwen, halfjaarcijfers die in goede aarde vielen. De winst nam met 86% toe tot GBP 191,7 miljoen, doordat de waarde van panden die het bedrijf bezit in het Zuidoosten van Engeland is gestegen.

Ook het Deense Vestas (+5,3%) kwam met cijfers. De producent van windmolens vervijfvoudigde zijn winst in het tweede kwartaal, dankzij een sterk toegenomen vraag naar alternatieve energiebronnen. De nettowinst van het bedrijf steeg van EUR 10 miljoen in dezelfde periode vorig jaar naar EUR 51 miljoen in het meest recente kwartaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden