Europese beurzen doorbreken opgaande lijn

(Novum/Betten) - De Europese indices weten na twee dagen van herstel dinsdag geen richting te kiezen. Een waarschuwing van een bestuurder van WestLB zorgt voor een nerveuze stemming. Volgens hem dreigt er een crisis in de bancaire sector. Met name de financiële waarden moeten het ontgelden.

De bestuurder waarschuwt voor de ontwikkeling dat het voor Duitse banken steeds moeilijker wordt om kredieten te krijgen vanuit het buitenland.

Op de beurzen in Azië was het sentiment eerder wel positief. In die regio werd opnieuw vooruitgang geboekt onder de aanname dat de economie in de Verenigde Staten zich door de problemen heen zal weten te slaan. De Japanse Topix index sloot uiteindelijk 1,7% hoger, terwijl de Nikkei 1,1% toevoegde.

Terug in Europa verliest de Stoxx50 omstreeks 11.50 uur 0,2%. De DAX wordt 0,2% teruggezet, terwijl de CAC 40 nagenoeg onveranderd staat. De FTSE staat 0,05% hoger. In Amsterdam noteert de AEX 0,03% lager op 504,48 punten. Vanochtend kwamen Ordina en Imtech met halfjaarcijfers naar buiten.

Ordina (-6,6%) is de grootste verliezer in de midkap. Het bedrijf ziet de omzet dit jaar uitkomen op EUR 660 miljoen. Dat is aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting in de bandbreedte van EUR 660-690 miljoen.

De verwachting voor het bedrijfsresultaat voor amortisatie van goodwill (EBITA) is vernauwd tot EUR 61-64 miljoen. Eerder rekende de ICT-dienstverlener op een EBITA van EUR 60-67 miljoen.

Verder meldde Ordina dat het alle aandelen van ITG Consulting Group heeft gekocht. De koopsom is nog niet exact bekend, en is gebaseerd op een earn-out-regeling die afhankelijk is van het resultaat van ITG in 2007 en 2008.

Ook de cijfers van technisch dienstverlener Imtech (-6,1%) werden slecht ontvangen. Over de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet van Imtech met 18% van EUR 1.290 miljoen tot EUR 1.517 miljoen. Dit was in lijn met de verwachting van analisten, die uitgingen van een omzet van EUR 1.559 miljoen.

Het bedrijf wil in 2012 een omzetniveau realiseren van EUR 5 miljard. Dat is een omzet die bijna 80% hoger ligt vergeleken met de opbrengsten die het bedrijf uit Gouda over 2006 behaalde, van EUR 2,8 miljard.

Imtech maakte verder bekend dat het zijn aandelen wil splitsen, waarbij aandeelhouders voor elk bestaand aandeel drie nieuwe stukken krijgen.

Mecom heeft zijn aandelenbelang in uitgever Wegener (+1,8%) uitgebreid van 23,7% tot 29,50%. In totaal heeft Mecom afgelopen maandag 2.634.812 aandelen Wegener gekocht tegen een prijs van EUR 17,50 per aandeel. Het Britse bedrijf, eigendom van voormalig Mirror Group-bestuursvoorzitter David Montgomery, is van plan om eventueel meer aandelen in te kopen.

TomTom (-0,05%), producent van navigatieapparatuur, is goed op weg met de voorbereidingen voor het uitbrengen van een officieel bod op Tele Atlas. TomTom verwacht het definitieve bod en biedingsbericht in oktober uit te brengen. De overname zal naar verwachting eind 2007 worden afgerond.

Heineken (+0,8%) neemt de tweede plaats binnen de AEX in. Analist Jonathan Cook van Morgan Stanley heeft het koersdoel voor Heineken verhoogd van EUR 44,50 naar EUR 46,75. Heineken, dat volgende week halfjaarcijfers bekendmaakt, verhoogde in juli al zijn winstverwachting voor 2007.

In Groot-Brittannië publiceerde Brixton (+2,3%), eigenaar van industriële gebouwen, halfjaarcijfers die in goede aarde vallen. De winst nam met 86% toe tot GBP 191,7 miljoen, doordat de waarde van panden die het bedrijf bezit in het Zuidoosten van Engeland is gestegen.

Ook het Deense Vestas (+7%) kwam met cijfers. De producent van windmolens vervijfvoudigde zijn winst in het tweede kwartaal, dankzij een sterk toegenomen vraag naar alternatieve energiebronnen. De nettowinst van het bedrijf steeg van EUR 10 miljoen in dezelfde periode vorig jaar naar EUR 51 miljoen in het meest recente kwartaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden