Europese beurzen blijven somber

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Europa zijn donderdag in navolging van negatieve sentimenten op Wall Street en in Azië in mineur van start gegaan. Vooral de financiële fondsen hadden het moeilijk. Beleggers kregen veel negatief nieuws te verwerken.

ANP

De AEX-index, de belangrijkste graadmeter op het Damrak, verloor aan het begin van de middaghandel 1,2 procent tot 246,36 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, daalde met 3,1 procent en kwam uit op 347,94 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen 0,7 en 0,4 procent onderuit. De FTSE 100-index in Londen noteerde een groter verlies (min 1,9 procent).

,,Het verlies valt me nog mee'', zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. ,,De negativiteit krijgt minder grip op de koersen. Het besef is daar bij beleggers. Die schrikken een stuk minder.'' Beleggers lijken de stortvloed van negatieve bedrijfsresultaten en winstwaarschuwingen al ingecalculeerd te hebben.

Recessie Duitsland

Halverwege de ochtend werd bekend dat Duitsland in een recessie is beland, maar dit leek beleggers nauwelijks te beïnvloeden. De Duitse equivalent van het CBS berekende dat de grootste economie van Europa over het derde kwartaal met 0,5 procent is gekrompen.

British Telecom was in Londen een van de uitblinkers (plus 8,7 procent). Het concern maakte beter dan verwachte resultaten bekend. Wel kondigde het concern aan 10.000 banen te gaan schrappen. Andere telecomaanbieders aan Europese beurzen gingen ook omhoog.

Autoconcerns

Fondsen die in Europa eveneens goed boerden waren autoconcerns als Volkswagen (plus 1,5 procent), BMW (plus 1,6 procent) en Peugeot (plus 1 procent). Beleggers kochten de fondsen navolging van de winsten van Amerikaanse autofabrikanten. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson liet woensdag weten terug te komen op zijn reddingsplan voor probleemhypotheken. Hij wil nu andere concerns zoals autofabrikanten de helpende hand toesteken.

SNS Reaal was een van de dalers (min 3,8 procent) na de bekendmaking een beroep te doen op het steunfonds van de Nederlandse overheid. Andere financiële fondsen verloren ook. SNS krijgt van de Nederlandse overheid een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro. Eerder kregen ING en Aegon overheidsgeld.

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans werd afgestraft na een tegenvallend kwartaalbericht. Het bouwbedrijf schrapt 200 banen. Het bedrijf zegt dat de afwikkeling van probleemprojecten in de bouw tegenvalt en dat de divisie vastgoed onder druk staat. De presentatie van de jaarcijfers wordt hierom uitgesteld. Dat riep vragen op. Het aandeel noteerde 10,6 procent lager.

Het aandeel Randstad was een opvallende stijger aan het Damrak. Het fonds noteerde 4 procent hoger zonder aantoonbare reden. Andere uitzenders waren ook gewild.

Reed Elsevier

Ook Reed Elsevier noteerde zwarte cijfers (plus 6,7 procent). Het uitgeefconcern zei voorbeurs de eerder afgegeven verwachtingen voor dit jaar te handhaven, hoewel het niet zeker is dat de verkoop van zijn tijdschriftendivisie tot een ,,bevredigde uitkomst'' zal leiden.

De euro noteerde donderdagochtend 1,2520 dollar. Bij het einde van de Europese handelsdag woensdag was de munt 1,2540 dollar waard. Een vat ruwe olie (159 liter) werd 0,1 procent goedkoper en kostte 56,09 dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden