Europese bank zet geld op Finse golvenroller

De Finse Waveroller kan per stuk 500 tot 1000KW aan stroom produceren. Beeld AW-Energy
De Finse Waveroller kan per stuk 500 tot 1000KW aan stroom produceren.Beeld AW-Energy

Grote metalen platen die door golven heen en weer gaan zwaaien en zo stroom opwekken. Het idee is niet alleen simpel maar ook zo effectief dat de Europese Investeringsbank er nu geld in heeft gestoken.

Tijdens de inspectie van een scheepswrak zag de Finse duiker Rauno Koivusaari hoe een enorme metalen plaat van het schip door de golven heen en weer bewoog. Het idee om daar stroom mee op te wekken was geboren. Vervolgens bleek hij nog 23 jaar nodig te hebben om het idee verder uit te werken en te testen, onder meer aan de Portugese kust. Deze zomer kreeg zijn bedrijf AW-Energy de erkenning waar hij naar zocht: de Europese Investeringsbank ziet er een mooie toekomst voor en heeft er 10 miljoen euro in geïnvesteerd.

Waterplanten
Het principe van de Finse golvenroller zal velen heel bekend voorkomen. In helder water kun je zien hoe waterplanten bij aanrollende golven meebewegen richting kust en weer zeewaarts bewegen als de golf teruggaat richting zee. Het idee van de Waveroller lijkt daarmee ook veel op het systeem dat ik eerder al eens belichtte: dat van het Australische BioWave, dat met metershoge, 'zwaaiende' cylinders werkt.

De Waveroller is met zijn metalen schotten nog iets eenvoudiger. Die worden op 8 tot 20 meter diepte op de zeebodem geplaatst en zijn zo hoog dat ze nog net onder water blijven. Elke Waveroller kan 500 tot 1000 KW opwekken. Wat er in de praktijk wordt gehaald is uiteraard mede afhankelijk van de wind: bij krachtiger golven leveren ze meer stroom. Maar omdat er altijd eb en vloed is en dus altijd een golfbeweging, zal een Waveroller ook altijd enige stroom leveren.

Ballasttanks
De stroom wordt opgewekt met behulp van hydraulische pompen in de basis van de Waveroller. Daar wordt een vloeistof met behulp van de golfenergie in een drukvat geperst, waarna zij gecontroleerd naar een opslagkamer terugstroomt en onderweg een generator aandrijft. Voor onderhoud, op zee altijd een kostbare zaak, kunnen ballasttanks worden leeggepompt, waardoor het hele systeem gaat drijven en naar de kust getrokken kan worden.

Volgens AW-Energy bewijst het vertrouwen van de Europese Investeringsbank in zijn systeem dat golfenergie financieel aantrekkelijk is geworden. Het bedrijf zegt al met zes landen te onderhandelen en verwacht de komende vier jaar 50 systemen te kunnen plaatsen.

Dit is deel 11 van een serie over energie uit water. Andere afleveringen vindt u via deel 1: Er is nog een zee aan energie te winnen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden