Europese aanpak djihadistische websites

PvdA Den Haag pleit voor hulplijn tegen radicalisering, CU/SGP Den Haag wil verbod op djihadvlag

PERDIEP RAMESAR

Nederland gaat in Europees verband djihadistische websites bestrijden. Het gaat bijvoorbeeld om sites die oproepen om de wapens op te nemen en voor een islamitische staat te strijden. Dat hebben Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Spanje, België en Denemarken afgesproken, maakte minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) gisteren bekend.

Een voorbeeld van zo'n site in Nederland is 'De Ware Religie'. Op die djihadistische website staat dat ze onder meer sympathiseert met de 'Islamitische Staat van Irak en Syrië' (Isis), Jabhat Al-Noesra en Al-Kaida.

In Frankrijk ligt een wetsvoorstel klaar voor het verbod op het uitreizen voor de gewapende djihad. Er zijn ongeveer achthonderd Fransen betrokken bij djihadistische activiteiten. Zo'n honderd zijn vanuit Syrië onderweg terug naar Frankrijk.

Vanuit Nederland zijn ruim 130 djihadisten naar Syrië en Irak afgereisd, van wie er zo'n dertig zijn teruggekeerd. Die terugkeerlingen worden gezien als een groot risico. Veertien djihadisten zijn in het strijdgebied omgekomen.

De preventieve aanpak van djihadisme op lokaal niveau is essentieel om het probleem in Nederland en Europa te kunnen aanpakken, zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof gisteren tijdens een burgemeestersoverleg in Delft van elf Nederlandse en Belgische 'djihadgemeenten'. Burgemeester Bas Verkerk (VVD, Delft): "We proberen de voedingsbodem weg te krijgen. Niet eenvoudig, maar we moeten zorgen dat ze zich niet miskend voelen, dat ze kansen krijgen en dat ze wel worden gewaardeerd. We moeten ze perspectief en mogelijkheden bieden."

Vandaag debatteert de Haagse gemeenteraad op verzoek van de ChristenUnie/SGP over het djihadisme. Coalitiepartij PvdA doet dan een voorstel voor een speciale (anonieme) hulplijn voor bijvoorbeeld ouders van jongeren die van plan zijn om te gaan, zijn vertrokken of zijn teruggekomen. "Om te voorkomen dat er jongeren terugkeren uit zo'n strijdgebied en een risico vormen, moeten we ervoor zorgen dat ze niet gaan. Daarvoor moeten we hulpverlening en radicaliseringsexperts klaar hebben staan om te helpen", zegt PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash. "Ook moskeeën hebben bij de preventie een belangrijke rol."

De Haagse fractievoorzitter Pieter Grinwis (CU/SGP) is ook voor preventie, 'mits er intensief contact is met de islamitische gemeenschap'. Maar hij wil meer. "We pleiten voor het verbod op het zwaaien van de zwarte djihadvlag, zoals hakenkruizen ook bij protesten verboden zijn. Zulke demonstraties als die van afgelopen vrijdag in de Haagse Schilderswijk hoeven wat mij betreft niet meer. Immers, ze gebruiken een democratisch recht om hun antidemocratische gedachtengoed en verheerlijking van geweld te verspreiden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden