Europees verkiezingsdebat wil groene thema's promoten

Oplossingen gezocht voor schaliegas en biobrandstoffen, de textielhandel in Bangladesh en de regelgeving vanuit de Europese Unie. Komt Europa groener en socialer uit de crisis? Europarlementariërs proberen vanavond die vraag te beantwoorden tijdens het Fair, Green & Global Europese Verkiezingsdebat in De Brakke Grond in Amsterdam.

Onder anderen Bas Eickhout van GroenLinks, Erik Wesselius van de SP en Anja Hazekamp van PvdD gaan met elkaar in gesprek. Verder maken ook D66, CU/SGP, de VVD, PvdA, CDA, de Piratenpartij en 50Plus hun opwachting in het debat, dat is georganiseerd in aanloop naar de verkiezingen van 22 mei.

De thema's zijn milieu, klimaat, energie, verantwoord ondernemen, handel en belastingontduiking. Thema's die volgens de Fair, Green & Global Alliantie belangrijk zijn om groener uit de crisis te komen. Maar of die thema's hoog op de Europese agenda staan? Jenny Pannenbecker van Somo, een van de organisatoren, merkt op dat groene en duurzame onderwerpen niet altijd in partijprogramma's voorkomen. "De focus is nu, met de crisis, vooral op de economische vooruitgang gericht. Zo heeft het CDA bijvoorbeeld niets in het verkiezingsprogramma staan over biobrandstoffen, terwijl daar juist op Europees niveau vergaande beslissingen over worden genomen die erg schadelijk kunnen uitpakken voor tropische regenwouden."

Het debat is er voor de kiezers, maar ook om politici na de verkiezingen aan hun uitspraken te houden, zegt Pannenbecker. "Tegenwoordig gaat de discussie vooral om wel of geen Europa, maar daar zou het niet om moeten gaan. Wat er op de agenda staat, zoals het ambitieuze klimaatbeleid, is veel belangrijker." Kiezers hebben daar wel degelijk invloed op, stelt Pannenbecker, doordat ze mogen stemmen. "En daarom willen we Europese thema's, die weliswaar behoorlijk technisch zijn, vertalen naar de kiezer."

Vanavond 19.00 - 22.00 uur. De Brakke Grond Amsterdam. Reserveren via www.brakkegrond.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden