Europees-Russische top in teken van energie

(Novum/AP) - De Europese Unie en Rusland hebben vrijdag tijdens een topontmoeting in het Russische Chanty-Mansiisk besloten volgende week in Brussel verder te spreken over hun geschillen. Die hebben vooral betrekking op energie en mensenrechten.

Na afloop van de tweedaagse top zei de Russische president Dmitri Medvedev dat de overeenkomst waarover wordt gesproken de EU en Rusland nader tot elkaar moet brengen. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, was na afloop van de top positief en prees het 'open en eerlijke karakter' van de gesprekken.

Het was de eerste ontmoeting van Medvedev met vertegenwoordigers van de EU. Voor de EU waren, behalve Barroso, buitenlandcoördinator Javier Solana en premier Janez Jansa van Slovenië aanwezig. Slovenië is de huidige voorzitter van de EU.

Medvedev sprak na de top ook over het raketschild dat de Amerikanen in Oost-Europa willen plaatsen. De president waarschuwde Europese landen niet voor hun veiligheid te vertrouwen op 'anderen'. "Wij staan zeer sceptisch tegenover dit initiatief", zei Medvedev. "Het is schadelijk en komt de Europese noch de wereldwijde veiligheidssituatie ten goede."

De plaats die Medvedev koos voor de ontmoeting -een verafgelegen, West-Siberisch stadje dat rijk werd door de olie-industrie- zou volgens sommigen wel eens tekenend kunnen zijn voor Ruslands houding jegens de EU. Anderen geloven dat Medvedev werkelijk ander beleid zal voeren dan zijn voorganger Vladimir Poetin, onder wiens presidentschap mensenrechten, persvrijheid en rechtszekerheid geen prioriteit hadden.

De gesprekken in Rusland zijn een voorbereiding voor onderhandelingen over een nieuw 'strategisch partnerschap'. Voor het laatst werd zo'n akkoord gesloten in 1997. Dat akkoord is nog van kracht, maar volledig achterhaald door de nieuwe politiek-economische machtspositie van Rusland. Nu is het de bedoeling overeenstemming te bereiken over de toekomst van de handel tussen de EU en Rusland en, zo hoopt de EU, over democratisering en mensenrechten in Rusland. In juli volgend jaar moet het nieuwe strategisch partnerschap van kracht worden.

Energie stond in Chanty-Mansiisk boven aan de agenda. De EU wil dat Rusland zijn enorme energiesector openstelt voor buitenlandse investeerders, zoals de Europese energiemarkt ook openstaat voor Russische investeerders. Maar ook wil Europa afspraken maken over corruptiebestrijding, criminele opsporing en de bestrijding van drugs- en mensensmokkel. Rusland op zijn beurt wil betere toegang tot Europese markten. De onderhandelingen worden gecompliceerd doordat er onderling conflicten bestaan over Kosovo, Iran en Afghanistan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden