Europees rapport over betalingen blijft geheim

(Novum/Ap) - Een intern onderzoeksrapport van het Europees Parlement over misbruik van vergoedingen blijft geheim, zo is dinsdag bekendgemaakt. Pogingen van europarlementariërs om het rapport openbaar te maken zijn niet geslaagd.

Volgens de regels van het parlement is het rapport, dat gaat over de salarissen die parlementariërs aan hun medewerkers betalen, alleen in te zien door de leden van de budgetcommissie en een aantal andere europarlementariërs. Alleen het parlementsbureau, dat bestaat uit de voorzitters en vice-voorzitters van de partijen in het parlement, kan besluiten om een geheim rapport te openbaren. De Groenen en de Alliantie van Liberalen en Democraten drongen aan op openbaring, terwijl veel conservatieven en de socialisten tegen waren.

Sommige europarlementariërs die het rapport hebben gezien maken zich zorgen over de manier waarop vergoedingen aan medewerkers betaald worden, en willen dat het systeem hervormd wordt. Onder de huidige regels krijgt elke europarlementariër tot ongeveer 16.000 euro per maand om vergoedingen aan medewerkers uit te betalen. Iedereen, dus ook familieleden, kan als assistent aangenomen worden.

De regels zijn moeilijk te doorgronden. Er bestaan drie verschillende manieren om personeel in dienst te nemen, en bovendien moet er rekening gehouden worden met 27 verschillende nationale systemen van belasting, zorg en administratie. Sommige assistenten werken in Brussel, andere in het thuisland.

"Parlementariërs hebben het democratische recht om hun budget zo te gebruiken als ze willen", zei de Spaanse, conservatieve parlementariër José Javier Pomés Ruiz. Maar de Britse Liberaal-Democraat Chris Davies was het daar niet mee eens. Hij vond de gevallen in het rapport van 'grof onethisch gedrag, meer dan een overtreding van de wet'. Hij zei dat één parlementariër zijn assistent een kerstbonus had gegeven van negentien maandsalarissen.

Ook kende hij gevallen waarin betaald werd voor diensten die nooit geleverd leken te zijn.

"Er zijn verdenkingen van belastingontduiking en omzeiling van arbeidswetten", zei de onafhankelijke Oostenrijkse parlementariër Hans-Peter Martin.

De woordvoerder van het europarlement, Jaume Duch Guillot, zei dat hoewel het rapport geen individuele gevallen van fraude onthulde, er na de verkiezingen van 2009 toch nieuwe regelgeving moet komen met betrekking tot het inhuren van ondersteunend personeel.

Het parlement heeft het eigen systeem van betalingen en bonussen al aangepast om de reputatie van zelfverrijking weg te nemen. Vanaf volgend jaar krijgen alle parlementariërs hetzelfde salaris en moeten ze bonnetjes inleveren om voor vergoedingen in aanmerking te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden