Europees Parlement wil geen onderscheid op internetkabel

Streep door plan Europese Commissie voor opheffen netneutraliteit

Als het aan het Europees Parlement ligt, blijft de internetkabel een plek van gelijke behandeling. Dat betekent dat providers geen onderscheid mogen maken tussen internetverkeer: films van Netflix moeten in dezelfde kwaliteit aan consumenten worden doorgegeven als die van de concurrent.

Het oorspronkelijke plan van de Europese Commissie maakte uitzonderingen daarop mogelijk. Hoewel providers verkeer niet zouden mogen blokkeren of vertragen, zouden 'speciale diensten' wel voorrang op de internetkabel kunnen kopen. Welke diensten onder die speciale regeling zouden vallen, was volgens critici van het voorstel ruim te interpreteren. Om een voorbeeld te noemen: YouTube-eigenaar Google zou UPC kunnen betalen om de filmpjes in hoge kwaliteit aan de klanten door te geven.

Een meerderheid van het Europees Parlement ziet dat niet zitten en stemde gisteren in met een wijzigingsvoorstel van de liberale fractie dat strikter is. Alleen bijzondere diensten die niet via het open internet worden aangeboden - zoals medische programma's - mogen een speciale behandeling krijgen.

Voor gewoon internetverkeer - denk aan e-mails, YouTube, Netflix, Uitzendinggemist of Skype - geldt dat discriminatie van 'gelijke diensten' niet mag. Wat zoveel betekent als: YouTube kan de voorrang niet kopen ten koste van een concurrent die dat niet kan betalen.

Een overwinning voor de Nederlandse internetter, concludeert Bits of Freedom. De organisatie die zich inzet voor online burgerrechten had forse kritiek op de oorspronkelijke plannen van Eurocommissaris Neelie Kroes. Zo zouden kleine, nieuwe initiatieven op internet de dupe worden van de grote bedrijven die wel het geld hebben om voorrang op de internetkabel te kopen. Daarnaast was de angst dat internetters meer zouden moeten betalen om gebruik te maken van de diensten.

Ook D66-Europarlementariër Marietje Schaake, indiener van het amendement dat werd aangenomen, is tevreden. "Dit voorstel is cruciaal voor de concurrentie, innovatie en het behoud van het open internet", stelt zij.

Het ziet ernaar uit dat er door de beslissing van het Europees Parlement in Nederland weinig zal veranderen. Nederland is een van de drie landen in de wereld waar netneutraliteit in de wet is vastgelegd. Ook de Nederlandse wet kent een aantal strikte uitzonderingen op het gelijkheidbeginsel: zo mag een provider ingrijpen op het moment dat de internetkabel door drukte dreigt te verstoppen.

Overigens moet de Raad van Ministers van de EU-landen er eerst nog mee instemmen voordat de nieuwe Europese regels definitief zijn.

Hoge kosten voor roaming afgeschaft
Bellen, sms'en en internetten binnen de Europese Unie wordt goedkoper. Tegelijk met het voorstel van netneutraliteit, stemde het Europees Parlement gisteren in met regels die ervoor zorgen dat consumenten tegen thuistarieven hun telefoon kunnen gebruiken in het buitenland. Nu is het zo dat iemand met een Nederlandse simkaart een stukje over de grens in België opeens hoge kosten voor 'roaming' moet betalen. Providers mogen van het Europees Parlement vanaf eind volgend jaar zulke tarieven niet meer rekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden