Europees Parlement dreigt met brexit-veto

Premier May in het Britse parlement.  Beeld AFP
Premier May in het Britse parlement.Beeld AFP

De brexit-onderhandelingen zitten nog maar in de beginfase, maar nu al komt er een stevige waarschuwing van het Europees Parlement over één van de eerste twistpunten tussen Londen en Brussel. Als de Britse regering niet met een beter voorstel komt over de rechten van de drie miljoen burgers uit andere EU-landen die nu in het Verenigd Koninkrijk wonen, dan zal het Europees Parlement daarover zijn veto uitspreken.

Christoph Schmidt

Dat staat in een open brief van de parlementaire brexit-coördinator Guy Verhofstadt die zondagavond op de website van onder meer de Britse krant The Guardian verscheen. De waarschuwing is niet alleen stevig in woordkeus, maar ook in draagvlak: Verhofstadts brief is mede ondertekend door de fractievoorzitters van de grote groeperingen in het parlement, samen goed voor ongeveer driekwart van de zetels. De beoogde brexit-akkoorden zullen niet alleen langs alle nationale parlementen moeten gaan, maar ook langs het Europese.

Tweederangs status

"Het Europees Parlement behoudt zich het recht voor om elk akkoord te verwerpen dat EU-burgers minder gunstig behandelt dan nu het geval is", aldus de Belgische ex-premier en huidige liberale fractieleider in het parlement. Het burgerrechtenvoorstel dat de Britse premier May eind vorige maand op tafel legde, is volgens Verhofstadt een 'damp squib' - een lastig te vertalen Engels begrip. Een 'natte vuurpijl die nooit van de grond zal komen' komt misschien nog het dichtste bij. Volgens de Europarlementariërs dreigen veel EU-burgers straks een soort tweederangs status te krijgen in Groot-Brittannië. "Als het (huidige Britse voorstel) wordt ingevoerd, zal dat een donkere wolk van vaagheid en onzekerheid werpen over de levens van miljoenen Europeanen", staat in de brief.

De overige 27 landen van de Europese Unie kwamen in april al met hun onderhandelingspositie op dit punt. Zowel de drie miljoen EU-burgers in het VK als de ruim één miljoen Britten die elders in de EU wonen, zouden eigenlijk helemaal niets mogen merken van het Britse vertrek uit de EU, voorzien voor 2019.

Kritiek op May

Eind juni presenteerde May haar visie op een Europese top, en die werd kritisch onthaald door de andere regeringsleiders. Voor veel Europese ingezetenen dreigt straks een bureaucratische molen om hun status bevestigd te krijgen. Ook zullen ze niet langer vallen onder de juridische bescherming van het Europees Hof van Justitie, zoals alle andere 500 miljoen EU-burgers, maar onder het Britse rechtssysteem. Volgens Verhofstadt is dat in strijd met de beloftes van de brexit-campagne van vorig jaar, dat er niets zou veranderen aan de burgerrechten.

De Britse premier Theresa May en haar naaste medewerker Damian Green (links) tijdens de besprekingen over een nieuwe coalitie in juni.  Beeld Photo News
De Britse premier Theresa May en haar naaste medewerker Damian Green (links) tijdens de besprekingen over een nieuwe coalitie in juni.Beeld Photo News

Damian Green, een naaste medewerker van premier May, riep Verhofstadt in een reactie op om de voorstellen van Londen 'nog eens goed te lezen'. Volgens hem worden de basisrechten van de EU-burgers wel degelijk beschermd, maar is het onvermijdelijk dat na de brexit enkele elementaire immigratieregels van kracht worden.

Het belangrijkste brexit-overleg tussen onderhandelaars van de Europese Commissie en de Britse regering beleeft volgende week een tweede ronde. Een commissiewoordvoerder wilde niet zeggen of de Verhofstadt-brief deze onderhandelingen positief danwel negatief beïnvloeden.

Lees ook: May stuurt geen EU-burgers weg na Brexit, Rutte heeft 'nog duizenden vragen'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden