Europees Parlement doet Turkse 'propagandakrant' in de ban

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld AP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld AP

Het Turkse dagblad Daily Sabah mag per direct niet meer worden verspreid in het Europees Parlement. Dat heeft parlementsvoorzitter Antonio Tajani besloten na onderzoek.

Redactie

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers had vorige week gevraagd de ongevraagde verspreiding van ‘deze spreekbuis van president Erdogan’ te stoppen. De politicus deed dat nadat Daily Sabah een ‘lastercampagne’ was begonnen tegen Nederlanders met een Turkse achtergrond, onder wie het inmiddels teruggetreden Rotterdamse CDA-raadslid Turan Yazir.

Lenaerts kreeg na zijn oproep veel modder naar zich gegooid in de kolommen van de krant. Hij hekelt het ‘cynisme’ van Ankara. “Het is een verschrikkelijke vorm van ironie en hypocrisie dat de Turkse regering klaagt over de vrijheid van meningsuiting en de vrije pers terwijl in Turkije een recordaantal journalisten momenteel in de cel zit, duizenden hun baan kwijtgeraakt zijn en kritische media gesloten worden.”

Erdogan: Europeanen zullen niet veilig zijn

Eerder vandaag ontstond ophef nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Europa opriep om de mensenrechten en democratie te respecteren. De uitspraak ging vergezeld van een waarschuwing dat Europeanen in de hele wereld niet meer veilig de straat op kunnen als ze volharden in hun huidige houding. Hij zei dat tijdens een evenement voor lokale journalisten in Ankara.

“Als Europa zo doorgaat, zal geen enkele Europeaan in elk deel van de wereld nog veilig op straat kunnen lopen. Wij, als Turkije, doen een beroep op Europa om de mensenrechten en de democratie te respecteren”, zei Erdogan. Hij gaf geen verdere toelichting op zijn opmerkingen.

Turkije is al twee weken met Duitsland en Nederland verwikkeld in een ruzie over het tegenhouden van Turkse ministers die campagne willen voeren voor een referendum in april dat president Erdogan meer bevoegdheden moet geven. De Nederlandse kabinet weigerde Turkse ministers de toegang tot ons land om hier campagne te voeren. In een reactie beschuldigde Erdogan Nederland van nazisme en fascisme. Ook Duitsland verweet hij het gebruik van ‘nazi-methoden’.

Nieuwe Duitse president waarschuwt Erdogan

Ook Duitsland is boos over Erdogans uitlatingen. Frank-Walter Steinmeier heeft in zijn eerste toespraak als president van Duitsland gewaarschuwd dat zijn ambtgenoot Erdogan alles in de waagschaal stelt wat Turkije de afgelopen jaren heeft bereikt. De Turkse leider is bezig de banden met zijn bondgenoten te beschadigen. ”Wij kijken nu naar Turkije met de zorg dat alles wat de afgelopen jaren is opgebouwd, ineenstort”, aldus Steinmeier. “President Erdogan, u brengt alles in gevaar dat u, met anderen, hebt opgebouwd.” De president hoopt op tekenen die duiden op verlichting van de gespannen situatie.

Over de beschuldiging van nazitactieken zei Steinmeier: “Houd daar mee op. En respecteer de persvrijheid en laat de Duitse journalist Deniz Yucel vrij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden