Europees overleg over strenger bonusbeleid klapt

Een filiaal van de Britse bank Barclays in Londen. Beeld ap
Een filiaal van de Britse bank Barclays in Londen.Beeld ap

Europees overleg over strengere kapitaaleisen en een strenger bonusbeleid voor bestuurders bij financiële instellingen is dinsdag geklapt. Er was verwacht dat het Europees Parlement en de EU-lidstaten tot een akkoord konden komen, maar dat is niet gelukt.

Het overleg wordt 27 februari hervat. Volgens Europarlementariër Corien Wortmann-Kool (CDA), die nauw betrokken is bij de onderhandelingen, is het overleg mislukt omdat met name Groot-Brittannië niets ziet in het plan om een maximum aan bonusvergoeding in te voeren.

Zo stond in het jongste voorstel dat banken hun topbestuurders niet meer dan één jaarsalaris als bonus zouden mogen gaan uitkeren. De maatregel moet het nemen van grote risico's tegengaan.

Compromis
Het Europees Parlement (EP) was bereid tot een compromis. Een hogere bonus van maximaal 2 jaarsalarissen zou kunnen als de aandeelhouders toestemming geven. Maar de Britten willen dat dit wordt opgerekt tot 3 jaarsalarissen. Onacceptabel voor het EP, aldus Wortmann-Kool.

Een ander onderdeel van het akkoord zijn strengere eisen voor de kapitaalbuffers van financiële instellingen. Zo zijn banken beter bewapend tegen crises. Met meer geld in kas kunnen banken langer teren op eigen middelen voordat ze moeten aankloppen bij bijvoorbeeld de staat.

Tijdens de financiële crisis moesten vele banken overeind gehouden worden met staatssteun omdat hun kapitaal ontoereikend was. Het nieuwe pakket maatregelen is een uitwerking van een eerder internationaal bereikt akkoord, het zogeheten Basel III-akkoord. De regels moeten gaan gelden voor alle circa 8300 banken in Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden