Update

Europees luchtruim gesloten voor Boeing 737 MAX

Boeing zal de komende weken een software-update gaan uitvoeren op toestellen van het type 737 MAX-8.  Beeld EPA
Boeing zal de komende weken een software-update gaan uitvoeren op toestellen van het type 737 MAX-8.Beeld EPA

De Boeing 737 MAX moet in de hele Europese Unie voorlopig aan de grond blijven. De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft dat besloten naar aanleiding van de vliegramp in Ethiopië afgelopen weekend. Zwitserland heeft aangegeven de EASA te zullen volgen.

Redactie

De stap van de EASA komt nadat de luchtvaartautoriteiten in onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België hun luchtruim al hadden gesloten voor toestellen van dat type. Ook diverse luchtvaartmaatschappijen als TUI, Turkish Airlines en Norwegian Air hadden al besloten hun vliegtuigen aan de grond te houden.

De ramp met het toestel 737 MAX-8 van Ethiopian Airlines dit weekend zorgt wereldwijd voor de nodige scepsis. Het is de tweede ramp met een vliegtuig van dit type in een paar maanden tijd. De vlucht ET302 stortte zondag kort na het opstijgen in Addis Abeba neer in Ethiopië. Daarbij kwamen alle 157 inzittenden om het leven. Onder de slachtoffers zitten mensen van 35 verschillende nationaliteiten, maar geen Nederlanders.

Luchtwaardig

Het weren van een vliegtuigtype door een grote hoeveelheid landen is opmerkelijk, omdat de Federal Aviation Administration (FAA), de Amerikaanse toezichthouder op de luchtvaartindustrie, maandag nog eens vaststelde dat de Boeing 737 MAX-8 ‘luchtwaardig’ is en dus kan blijven vliegen. Volgens een luchtvaartdeskundige die persbureau Bloomberg sprak, lijkt het wel of er een rebellie gaande is tegen (het oordeel van) de FAA.

De FAA doet nog onderzoek naar de ramp in Ethiopië en heeft er mensen ter plekke. De organisatie meldde dat ze passende maatregelen zal nemen als de onderzoekers stuiten op zaken die invloed hebben op de veiligheid van het toestel. Volgens de FAA is nog niet duidelijk of de ongelukken in Ethiopië en Indonesië een vergelijkbare oorzaak hebben.

De internationale luchtvaartassociatie Iata, die wereldwijd circa 260 maatschappijen vertegenwoordigt, zegt te wachten op de onderzoeksresultaten uit Ethiopië. Pas als die er zijn kunnen er conclusies worden getrokken, meent de Iata.

Software-updates

Fabrikant Boeing meldde software-updates te gaan uitvoeren op de 737 Max-8-toestellen, al refereerde het bij die melding niet aan de crash in Ethiopië. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat het na het ongeluk met het vliegtuig van Lion Air aanpassingen aan de 737 Max-8 heeft aangebracht. De lancering van een nieuw toestel, een 777X, is voorlopig geannuleerd.

Einstein

De Amerikaanse president Trump mengde zich ook in de discussie over de veiligheid van vliegtuigen. Hij twitterde dat vliegtuigen te complex zijn geworden voor piloten. “Ik zie het de hele tijd bij veel producten. Ze gaan altijd één onnodige stap verder, terwijl ouder en simpeler vaak veel beter is”, oordeelde Trump.

Trump stelt dat toestellen tegenwoordig geen piloten meer nodig hebben maar computerwetenschappers. “Ik weet niet hoe het zit met jullie, maar ik zou Albert Einstein niet als mijn piloot willen hebben. Ik wil professionele vliegers die eenvoudig en snel de controle over een toestel kunnen overnemen.”

Lees ook:

Dit vliegtuigtype dat crashte in Ethiopië is een kaskraker voor Boeing

Boeing heeft een groot probleem als het toesteltype dat nu twee keer gecrasht is structureel mankementen vertoont. De 737MAX-8 is een commercieel succes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden