Europees internetbeleid faalt

De Verenigde Staten lopen in snel tempo uit op Europa met het commercieel uitbaten van het internet. Het beleid dat de Europese Unie voert om de achterstand in te lopen, wordt slecht gecoördineerd en ontbeert duidelijke doelstellingen.

De Europese Unie moet razendsnel haar zaakjes op orde krijgen waar het gaat om internet en e-commerce (internethandel). Anders dreigt het Europese bedrijfsleven hopeloos achterop te raken. Dat blijkt uit een onderzoek naar de concurrentiepositie van Europa op het gebied van informatie- en communicatietechnologie(ICT).

Het onderzoek werd gisteren gepresenteerd na afloop van de ministeriële EU-conferentie in Noordwijk waar het ICT-beleid centraal stond. In nette bewoordingen typeren de onderzoekers het Europese ict-beleid als ongeorganiseerd adhoc-beleid.

Het onderzoek werd in 1997 ook al eens uitgevoerd. Destijds waren de conclusies al niet best, waarna nieuw EU-beleid werd gemaakt. Uit de actualisering van het onderzoek blijkt nu echter dat de achterstand inplaats van kleiner, snel groter wordt.

Tijdens de persconferentie gisteren was het credo dus wederom 'nieuw beleid'. Het probleem in de ict-sector wordt hoog op de agenda geplaatst voor de komende Europese top in Lissabon, benadrukte minister Jorritsma van economische zaken.

Zoals de onderzoekers aanraden zal vooral stevig ingezet worden op Europa's kansen in m-commerce, ofwel mobiele e-commerce. Europa loopt in de mobiele communicatie nu nog voor op de VS, vooral dankzij het razendsnel uitgerolde gsm-net (mobiele telefonie). De onderzoekers zien die (overigens snel afnemende) voorsprong van Europa als bewijs dat het mogelijk is om op bepaalde ict-vlakken wereldleider te worden. ,,De uitdaging is om zo'n positie op te bouwen in de nieuwe economie van de 21ste eeuw'', aldus het rapport.

De onderzoekers stellen dat het absoluut noodzakelijk is om een Europese ministeriële commissie voor innovatie en concurrentiekracht op te richten. Het rapport is daarover kraakhelder: ,,De concurrentiekracht van de Europese ict-sector zal de toekomst van de gehele economische positie ten opzichte van de VS bepalen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden