Europees Hof haalt omstreden vrouwenstandpunt SGP onderuit

Een vrouw demonstreert tijdens Prinsjesdag 2011 tegen de SGP. Zij staat naast een groep vrouwen uit Staphorst die langs de route van de Gouden Koets staan te wachten in Den Haag. Beeld ANP
Een vrouw demonstreert tijdens Prinsjesdag 2011 tegen de SGP. Zij staat naast een groep vrouwen uit Staphorst die langs de route van de Gouden Koets staan te wachten in Den Haag.Beeld ANP

Een ingrijpende uitspraak die verstrekkende gevolgen zal hebben, niet alleen voor de SGP. Zo reageerden de staatkundig gereformeerden op het besluit van het Europees Hof van de Rechten voor de Mens dat de partij vrouwen moet accepteren op kieslijsten.

Marco Visser

Het hof verklaarde een klacht van de SGP niet ontvankelijk waardoor het recht op gelijke behandeling zwaarder komt te wegen dan het recht van vrijheid van godsdienst. "De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt'', aldus de partij in een reactie.

Volgens de SGP mogen vrouwen niet op de kieslijst staan omdat de bijbel bepaalt dat het regeerambt is voorbehouden aan mannen. De Hoge Raad in Den Haag trok in 2010 een andere conclusie en verwees naar het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties. De uitspraak van Raad was het gevolg van een jarenlange strijd tegen de SGP door het Clara Wichmann Proefprocessenfonds.

Met het verbod vrouwen op de kieslijst te plaatsen tast de SGP de democratische rechtstaat op fundamentele wijze aan, luidde het oordeel twee jaar geleden. De SGP kon zich niet vinden in de uitspraak en stapte naar het Hof in Straatsburg, dat de klacht vandaag verwierp.

De SGP wil de uitspraak nu "eerst bestuderen en op zich in laten werken om daarna te kunnen nagaan wat de mogelijke consequenties van de uitspraak zijn''. Daarbij is ook de reactie van het kabinet van belang. "Wij bestuderen de uitspraak'', laat een woordvoerder van de betrokken minister Liesbeth Spies weten.

Volgens de SGP zal de redenering van de rechters in Straatsburg er in de praktijk toe leiden dat ook de vrijheid voor andere christelijke organisaties en kerken in het gedrang gaat komen. "Het belang van deze zaak overstijgt daarmee dat van de SGP'', aldus de partij.

Opmerkelijk is dat de Raad van State in 2010, kort voor de uitspraak van het hof in Den Haag, oordeelde dat het uitsluiten van vrouwen niet in strijd was met het Vrouwenverdrag omdat vrouwen er nog altijd voor kunnen kiezen lid te worden van een andere partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden