Europees Hof: GeenStijl mocht niet linken naar naaktfoto's Britt Dekker

Britt Dekker, rechts, bij de presentatie van de Playboy in 2011. Beeld ANP Kippa
Britt Dekker, rechts, bij de presentatie van de Playboy in 2011.Beeld ANP Kippa

Weblog GeenStijl heeft het auteursrecht van Playboy geschonden door te linken naar een Australische website die uitgelekte naaktfoto's van reality-ster Britt Dekker toonde. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag.

Redactie

Het gaat om een link die GeenStijl in 2011 plaatste. Wie daarop klikte, kwam terecht op een Australische website met foto's van Dekker, die oorspronkelijk in de Playboy stonden. Sanoma spande daarop een rechtszaak aan.

Over de hyperlink wordt al jaren getouwtrekt. De zaak ging langs diverse rechtbanken, en in april had de advocaat-generaal van het hof nog wel geadviseerd dat de link wel geplaatst had mogen worden. Daar oordeelt het hof nu anders over.

Het Hof vindt dat als een particulier een link online zet naar beschermd materiaal, die niet na hoeft te gaan of het auteursrecht wordt geschonden. Bij organisaties met winstoogmerk wordt ervan uitgegaan dat bekend is dat een link naar dergelijk werk niet legaal is. Omdat GeenStijl volgens de rechters in de laatste categorie valt, hadden ze de foto's niet mogen publiceren. Nu leek het er namelijk op dat de afbeeldingen eigenlijk opnieuw werden gepubliceerd.

De uitspraak is van belang omdat de rechter onderscheid maakt tussen particuliere en commerciële vormen van auteursrechtschending. Het oordeel schept een precedent voor andere rechtszaken.

GeenStijl spreekt in een reactie van een 'donkere wending. "De strijd om het voortbestaan van het vrije internet inclusief hyperlinks loopt vandaag een forse slag op'', schrijft het weblog. "Want als commerciële mediabedrijven - zoals GeenStijl - niet meer vrij en onverveerd kunnen hyperlinken, wordt het moeilijk om over nieuwswaardige nieuwskwesties over lekkende informatie, onderhavige interne strubbelingen en onbeveiligde netwerken binnen grote bedrijven te berichten. En dat raakt aan de persvrijheid.''

Na deze beslissing is het aan de Nederlandse Hoge Raad, die een eindoordeel geeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden