Update

Europees Hof: christen mag kruisje dragen op werkvloer

Voormalig president van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens Jean Paul Costa, bij een eerdere zitting. Beeld EPA

Het dragen van een kruisje tijdens werktijd valt onder de godsdienstvrijheid en is dus toegestaan. Dat oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag. Drie andere klachten over religieuze discriminatie werden afgewezen.

Tijdens een zitting in Straatsburg zei het Hof het uitdragen van de eigen religie als een 'fundamenteel recht' te beschouwen. Niet alleen omdat 'een gezonde democratische maatschappij pluralisme en diversiteit moet tolereren', maar ook omdat 'een indivu richting anderen moet kunnen communiceren dat hij of zij godsdienst centraal stelt in zijn leven'.

De uitspraak over het kruisje is het resultaat van de lange juridische strijd een koptisch-christelijke medewerkster van British Airways. Zij stapte naar de rechter toen haar werkgever haar verbood om het kruisje te dragen en haar in 2006 ontsloeg.

Kruisje mag hygiëne en veiligheid 'niet in gevaar brengen'
Britse rechters stelden de luchtvaartmaatschappij in het gelijk, maar het hof in Straatsburg (de hoogste juridische instantie van Europa) laat de godsdienstvrijheid toch zwaarder wegen dan het kunnen uitstralen van 'een duidelijke bedrijfsidentiteit'. Overigens staat British Airways geloofssymbolen inmiddels toe.

Het Hof wees ook direct op de grenzen van de godsdienstvrijheid: een christelijke verpleegster die ook meende dat ze op de werkvloer een kruisje moest kunnen dragen werd in het ongelijk gesteld. 'Gezondheid en veiligheid' zijn volgens het Hof doorslaggevend.

Weigerambtenaar discrimineert
Ook weigerambtenaren en therapeuten die vanwege hun religieuze overtuiging homoseksuele cliënten weigeren komen er minder goed vanaf. Een Britse ambtenaar mag volgens het Hof niet weigeren om homoseksuele koppels te trouwen; de Britse wet zou duidelijk aangeven dat dat neerkomt op discriminatie.

De Britse regering oordeelde eerder dat het dragen van kruisjes en het geloof dat God homohuwelijken afkeurt niet behoren tot de kern van het christelijk geloof. Wat de uitspraak betekent voor eerdere zaken in andere Europese landen is nog onduidelijk.

Een Nederlandse rechter oordeelde in 2009 dat het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam medewerkers mag verbieden om tijdens werktijd zichtbaar kettingen over het uniform te dragen. Het kledingvoorschrift was 'niet onredelijk, met het oog op de vereiste veiligheidsmaatregelen en de wens van een uniforme en professionele uitstraling'.

 
Een gezonde democratische maatschappij moet pluralisme en diversiteit tolereren
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden