Europees Hof buigt zich over geldigheid boerkaverbod

Vrouwen bij een eerdere rechtzaak over het 'boerkaverbod'. Beeld afp
Vrouwen bij een eerdere rechtzaak over het 'boerkaverbod'.Beeld afp

Kan een overheid haar burgers verbieden om in gezichtsbedekkende kleding de straat op te gaan? Maakt zo'n verbod geen inbreuk op de godsdienstvrijheid? Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zoekt vanaf woensdag antwoorden op die vragen.

Robin de Wever

De zaak is aangespannen door een 23-jarige Franse vrouw die meent dat het verbod in haar land neerkomt op discriminatie. Ook zou de wet inbreuk maken op het gezinsleven. Ze draagt haar boerka naar eigen zeggen uit vrije wil en stapte in april 2011 (toen de wet van kracht werd) direct naar de rechter.

Eerder stelde ze al in rechtbankdocumenten dat ze de kleding niet draagt om anderen dwars te zitten, maar om 'in harmonie' met zichzelf te leven. Het verbod op gezichtsbedekkende kleding is goedgekeurd door het Franse Constitutioneel Hof, maar de nationale variant van de Raad van State toonde zich kritisch.

Raad van State zag ook een inbreuk op rechten
Volgens het zogeheten Conseil d'Etat moet het verbod alleen gelden in bepaalde openbare ruimtes, zoals stembureaus, rechtbanken en examenzalen. Het Conseil kwam ongeveer met hetzelfde argument als de huidige aanklaagster. Het Europese Hof zou voorrang geven aan de vrije wil van het individu, zo lang anderen er geen nadeel van ondervinden.

De Franse regering vindt dat de boerka en de nikab (die een uitsparing heeft ter hoogte van de ogen) wel degelijk botst met de morele beginselen van de Republiek. 'De sluier is een ontkenning van het recht van vrouwen om vrouw te zijn', vertelde binnenlandminister Emmanuel Vals in juli. 'Zoiets hoort niet thuis in de openbare ruimte.'

Ruim 650 processen-verbaal
Sinds de invoering maakten Franse agenten ruim 650 keer een proces-verbaal op. De meeste 'overtreders' waren bekeerde vrouwen tussen de 20 en de 29 jaar oud. Wie gekleed in een boerka of nikab de straat op gaat, riskeert een boete van maximaal 150 euro.

Moslimorganisaties stelden twee jaar geleden al dat de agressie tegen boerka- en nikabdraagsters was toegenomen. 'Iedere keer als ik de deur uit ga, bereid ik me voor op oorlog', vertelde een van hen toen in The Guardian.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden