Europees comité adviseert sluiting bajesboten

(Novum) - De bajesboten in Rotterdam en Dordrecht moeten zo snel mogelijk worden gesloten. Dat staat in een advies van een Europees comité dat de gevangenissen in Nederland heeft geïnspecteerd. Het kabinet presenteerde het rapport woensdag aan de Tweede Kamer. In een reactie liet minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) weten niet van plan te zijn de gevangenisboot in Dordrecht te sluiten, omdat die pas vorig jaar in gebruik is genomen.

Het comité, dat valt onder de Raad van Europa, stelt in zijn rapport dat de boten te vochtig zijn. Ook zouden de buitenplaatsen voor gevangenen in isoleercellen nauwelijks toegang tot frisse lucht geven. De minister stelt in een reactie dat de Rotterdamse detentieboot Stockholm hoe dan ook medio volgend jaar buiten gebruik wordt gesteld. De boot Kalmar in Dordrecht voldoet volgens hem aan alle eisen. De luchtvochtigheid zou op beide boten nooit een probleem zijn geweest.

Detentieboten zijn omstreden sinds het weekblad Vrij Nederland in 2006 een serie artikelen wijdde aan de omstandigheden op de boten. Mensen zouden worden mishandeld en verkracht op het schip. Ook zouden de veiligheidsmaatregelen te wensen overlaten en het personeel onvoldoende zijn opgeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden