Associatieverdrag

Europees akkoord over Oekraïne-verdrag

null Beeld Anp
Beeld Anp

De 28 EU-leiders hebben vandaag in Brussel ingestemd met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Met het akkoord kan premier Mark Rutte een volgende stap zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

Jenny Velthuys

Gisteren zei Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer nog dat hij vandaag de knoop over het verdag wilde doorhakken. Het was nu of nooit. Of het verdrag definitief zou worden verscheurd of met een bijsluiter alsnog geratificeerd, zou afhangen van deze vergadering.

Die lijkt vruchtbaar te zijn geweest. In de bindende verklaring van vandaag wordt een aantal zaken in het verdrag 'feitelijk' uitgelegd. Het is de bedoeling om zorgen bij Nederlandse nee-stemmers uit het referendum van afgelopen april weg te nemen.
Een ander belangrijk element uit de verklaring is dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op (kandidaat-)lidmaatschap van de EU.
Ook staat in het besluit dat het verdrag EU-lidstaten niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen.

Daarnaast wordt benadrukt dat het verdrag Oekraïners niet het recht geeft in Europa te werken of wonen. "Het was niet leuk maar nodig. Het is nu klip en klaar wat het verdrag wel en niet behelst'', aldus Rutte.
Vooral Polen had moeite met de tekst, maar premier Beata Szydlo ging uiteindelijk overstag. Het alternatief was dat het verdrag helemaal van de baan zou zijn. Rutte noemde dat 'het grootste cadeau dat we aan Vladimir Poetin hadden kunnen geven'. Om de Russische dreiging het hoofd te bieden is het volgens hem 'cruciaal' de Europese eenheid te bewaren.

Enkele Nederlandse opinieleiders uit het nee-kamp hebben inmiddels op het nieuws gereageerd. Jan Roos (VNL) op Twitter: 'Enige inhoudelijke antwoord op nee is nee.' Ook SP-fractievoorzitter Emille Roemer reageert op Twitter verbolgen. 'Rutte sluit een deal? We hadden al een deal! NEE = NEE.' En Thierry Baudet, een van de intiatiefnemers van het referendum in april en leider van Forum voor Democratie: 'Motie van wantrouwen tegen @MinPres vanwege nepbijlage bij associatieverdrag?'

Rutte zei eerder dat het kabinet aankomende vrijdag over het indienen van een goedkeuringswet beslist. Als de Tweede, en daarna de Eerste Kamer, het Europese besluit aanvaardbaar vinden en het verdrag goedkeuren, kan Nederland het ratificeren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden