Europarlementariër pleit voor verbod alcoholreclame

Van onze verslaggever

amsterdam – Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) heeft gisteren in Brussel gepleit voor een totaal verbod op alcoholreclame in de Europese Unie. Ze wil een reclameverbod, zoals dat sinds 2003 voor tabaksproducten van kracht is. Corbey komt met het voorstel na publicatie van een studie waaruit blijkt dat alcoholreclame aanzet tot drinken onder jongeren. De alcoholindustrie heeft altijd volgehouden dat reclame slechts tot doel heeft de bekendheid van alcoholmerken te bevorderen.

Wetenschappers, verbonden aan een adviesorgaan van de Europese Commissie, stellen in een studie – waarover Trouw gisteren schreef – dat jongeren door reclame beginnen met drinken. Als ze al drinken, gaan ze door reclame meer drinken. Een wetenschapper van de alcoholindustrie werkte mee aan het rapport.

Corbey wijst er in vragen aan Europees commissaris Kyprianou (gezondheid) op dat er in de EU jaarlijks 200.000 mensen overlijden door overmatig alcoholgebruik. Ze wil dat op grond van de nieuwe studie de doelmatigheid van Europese richtlijn voor tv-reclame opnieuw wordt bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden