Europarlementariër Paul Tang (PvdA): 'Shell krijgt staatssteun van Nederland door belastingdeal'

Europarlementariër Paul Tang. Beeld anp
Europarlementariër Paul Tang.Beeld anp

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de belastingafspraak tussen Shell en de Nederlandse staat. Via die weg wil hij Eurocommissaris van mededinging Vestager dwingen deze ruling te onderzoeken. Volgens Tang is er sprake van staatssteun van Nederland aan Shell, en dat is volgens de Europese regels verboden.

De klacht volgt op de publicatie in Trouw in juni over de afspraak die in 2004 tussen Shell en de Belastingdienst werd gemaakt. De fiscus stond destijds toe dat Shell zijn voormalige Britse aandeelhouders belastingvrij dividend uitkeert via een trust op belastingparadijs Jersey. In 2015 werd die afspraak verlengd toen Shell concurrent British Gas overnam. Ook de voormalige aandeelhouders van British Gas zijn via de afspraak gevrijwaard van de dividendbelasting.

Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek concludeerde in juni in een wetenschappelijk artikel dat de afspraak met Shell hoogstwaarschijnlijk in strijd is met de Wet op de dividendbelasting. In een reconstructie van de totstandkoming van de afspraak tussen Shell en de Belastingdienst in juni, liet een bron die bekend is met de afspraak al aan Trouw weten dat de fiscus bewust ruimte heeft gezocht om Shell tegemoet te komen, en daarbij misschien wel een grens is overgegaan.

“Shell krijgt een oneerlijk en ­oneigenlijk voordeel van de Nederlandse staat door de ruling over dividendbelasting uit 2004 en dat is in strijd met staatssteunregels”, zegt Tang. “In eerdere zaken, zoals tegen Apple en Starbucks, is Eurocommissaris Vestager hard opgetreden. Door het indienen van deze klacht zal Vestager ook deze ruling moeten onderzoeken”, stelt hij.

Uit eerdere berekeningen van ­onderzoeksbureau Somo bleek dat Shell via de Jersey-constructie in de afgelopen dertien jaar naar schatting ruim 7 miljard euro aan dividendbelasting heeft ontweken. Eerdere schriftelijke vragen van Tang aan de Europese Commissie over de rechtsgeldigheid van de afspraak zijn volgens hem ontwijkend beantwoord. “Het is tijd om harder op de deur te bonzen en de Commissie tot actie te bewegen. Ook Shell moet netjes haar belastingen betalen”, zegt Tang.

'Goede deal'

Eén van de punten die de PvdA’er aanvoert in zijn klacht, is dat Shell via een oneigenlijk voordeel van de Belastingdienst branchegenoot British Gas kon overnemen in 2015. Doordat aandeelhouders erop konden rekenen dat zij vrijgesteld zouden zijn van dividendbelasting, werd het bod voor hen aantrekkelijker. Daarmee raakt de afspraak tussen de Belastingdienst en Shell direct aan de taak van de Europese Commissie, het bewaken van een gelijk speelveld op de interne Europese markt.

Daarnaast wijst Tang erop dat Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland, in reactie op de ­berichtgeving in juni zei dat zonder de afspraak met de Belastingdienst het hoofdkantoor van Shell waarschijnlijk niet in Nederland zou hebben gestaan. Van Loon sprak van ‘een goede deal’ voor Nederland.

De Europese Commissie is verplicht om klachten met betrekking tot staatssteun te onderzoeken, zegt Tang. Hij wijst op eerdere staatssteunzaken waarbij belastingdiensten van landen door de Europese Commissie zijn teruggefloten omdat zij oneigenlijke afspraken met multinationals maakten. Ierland moet 13 miljard euro aan achterstallige ­belasting terugvorderen van technologiebedrijf Apple en koffieketen Starbucks moet 26 miljoen aan te weinig betaalde belasting overmaken aan Nederland. Beide beslissingen van de Commissie worden door de lidstaten aangevochten bij het Europese Hof van Justitie.

Lees ook:

Shell ontwijkt dividendbelasting

Via een trust op het - als belastingparadijs bekend staande - Kanaaleiland Jersey boekt olieconcern Shell dividend over naar aandeelhouders. Belastingvrij, mèttoestemming van de Belastingdienst.

Kabinet, laat je niet gijzelen door aandeelhouders van Shell en Unilever

Het kabinet heeft zich bijna laten gijzelen door de Britse aandeelhouders van de twee Nederlands-Britse multinationals, Shell en Unilever, schrijft Irene van Staveren, hoogleraar ontwikkelingseconomie aan deErasmus Universiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden