Europarlementariër Merkies eist rectificatie van eigen PvdA

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies eist in een kort geding tegen haar partij dat haar naam wordt gezuiverd. De partij vindt dat ze niet integer is geweest met het terugbetalen van onkostenvergoedingen. Omdat een nadrukkelijk verzoek voor een constructief gesprek op niets uitliep, wil ze in een kort geding uitspraken van het partijbestuur gerectificeerd zien. Merkies vindt het jammer dat het zo loopt. Maar integriteit en rechtvaardigheid zijn het waard om dat voorop te stellen, vindt ze.

De PvdA verweet Merkies dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen in Brussel en Straatsburg. Volgens Merkies ligt het verhaal genuanceerder en heeft ze niets verkeerds gedaan. De kwestie was een van de redenen voor de PvdA om Merkies niet voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker bij de Europes verkiezingen.

Het conflict over de onkosten draait om een interne afspraak binnen de partij. Die heeft in een gedragscode vastgelegd dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, niet meer dan een derde van de dagvergoeding mogen houden. De rest moeten ze terugstorten.

Volgens die berekening kreeg Merkies van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug. Partijvoorzitter Spekman vindt dat het wel erg lang heeft geduurd. Volgens Merkies heeft ze aan alle regels voldaan, maar was de gedragscode onduidelijk over de manier waarop ze het geld moest terugbetalen.

Een PvdA-woordvoerder liet weten het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien. Spekman stuurde zijn 54.000 leden donderdag een mail met meer uitleg over de kwestie. In die tekst, die ook op de partijwebsite staat, rekent het bestuur Merkies aan hoe zij 'is omgesprongen met de afspraken waarvoor zij heeft getekend en die de partij van belang vindt'. Het geding dient 15 november.

(tROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden