Europarlementariër: Draagvlak voor muntunie en interne markt kalft af door Renault

De naderende Europese eenwording vergemakkelijkt het 'schuiven' met fabrieken. De brute sluiting van de Renault-fabriek in België en gelijktijdig het optuigen van een andere Renault-vestiging in Spanje versterkt de roep om een 'sociaal Europa'. Maar tegen de 'banenroof', zoals de vakbonden het noemen, is weinig uit te richten.

Van Velzen bestrijdt die stelling: “We kunnen de overcapaciteit in de auto-industrie toch niet ontkennen. Er zijn problemen. En die zijn er niet omdat een sociaal Europa ontbreekt. Nederland is geen asociale staat. Toch kan van de ene op de andere dag Fokker grotendeels stilvallen. Regels voor ingrepen als die bij Renault zijn er ook. Maar ze worden door een grote onderneming aan de laars gelapt.”

Niet alleen het besluit van Renault de fabriek in Vilvoorde te sluiten, ook de ontdekking dat de vestiging in het Spaanse Valladolid Europees geld heeft gebruikt voor het opknappen van de fabriek, is in Brussel slecht gevallen.

De socialistische fractie waarvan Van Velzen deel uitmaakt legt deze week aan het Europees parlement een resolutie voor waarin de Europese Commissie en de lidstaten wordt gevraagd werkgelegenheidsgaranties te eisen voor er subsidies worden verstrekt aan een onderneming. Bovendien wordt aangedrongen op controle op de naleving van de regels voor het raadplegen van de werknemers over reorganisaties en collectieve ontslagen. “Dat is van groot belang want het geeft de werknemers en de bonden de tijd met alternatieven te komen.” Tot slot pleit het parlement voor een Europese gedragscode, die multinationale ondernemingen verplicht bedrijfsverplaatsingen, sluitingen en reorganisaties in Brussel te melden voor ze worden uitgevoerd.

Vuil

De zaak Renault versterkt de roep om een 'sociaal Europa', niet alleen in België, maar ook in Frankrijk. De Franse regering uit felle kritiek op de autobouwer waarvan zij grootaandeelhouder is.

Afgelopen weekeinde suggereerde minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette, in navolging van Commissie-voorzitter Jacques Santer en de Belgische premier Dehaene, dat de Europese Unie ondernemingen moet dwingen hun personeel als mensen te behandelen en niet als vuil aan de straat te zetten.

Die roep is opmerkelijk omdat de lidstaten er tot nu toe steeds voor hebben gewaakt dat Brussel ondernemingen zou hinderen in hun vrijheid. Bedrijfsverplaatsingen zijn een normaal verschijnsel in Europa.

In diplomatieke kringen in Brussel wordt aan de oproepen uit Brussel en Parijs dan ook weinig gewicht toegekend. Het is vrijwel uitgesloten dat de Europese Unie door zijn leden in staat wordt gesteld tussen beslissingen van de ondernemer te komen, ondanks de resolutie die deze week aan het Europees Parlement wordt voorgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden