Europarlement wil erkenning van Palestina

Maar 'historisch signaal' verandert weinig

Een grote meerderheid van het Europarlement heeft gisteren zijn steun uitgesproken voor de erkenning van de Palestijnse staat. Maar de resolutie gaat lang niet zo ver als sommige fracties hadden gewild. Zo komt er geen oproep aan EU-lidstaten om Palestina te erkennen.

De tekst van de resolutie, waarover weken is gesteggeld, was een compromis. Daardoor konden 498 Europarlementariërs zich erachter scharen, terwijl er 88 tegen stemden. Volgens de belangrijkste passage "steunt het Europarlement in principe de erkenning van de Palestijnse staat en de twee-statenoplossing", maar dit streven moet "gepaard gaan met het vredesoverleg, dat zou moeten worden hervat". De resolutie pleit verder voor een prominentere EU-rol in het conflict.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake noemt de brede steun voor de Palestijnse staat 'historisch'. "Dit is een belangrijk signaal dat er iets moet veranderen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, dat al decennia muurvast zit." Ze is ook blij met de ambities van de nieuwe EU-buitenlandchef Mogherini, die het vredesoverleg uit het slop wil trekken om binnen vijf jaar een akkoord te bereiken. "Dat wordt moeilijk", voorspelt Schaake, "maar het Europarlement moedigt haar wel aan."

Veel conservatieve Europarlementariërs, onder wie VVD'er Hans van Baalen, vonden de resolutie te ver gaan. Volgens hen moeten Israël en de Palestijnen er eerst onderling uitkomen voordat sprake kan zijn van het erkennen van Palestina.

Zo luidt ook het standpunt van de Israëlische regering, die geïrriteerd op de stemming in het Europarlement heeft gereageerd. "Dit helpt niet om de toestand in het Midden-Oosten of de relatie tussen Israël en de Palestijnen te verbeteren", zei de Israëlische minister van buitenlandse zaken, de ultranationalist Avigdor Lieberman. Van Palestijnse zijde bleef een reactie uit.

De Europese steungolf voor Palestina kwam op gang toen Zweden de staat eind oktober erkende. Daarna riepen parlementen in andere West-Europese landen, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Ierland, hun regering op om Palestina ook te erkennen. Gisteren sloot Luxemburg zich daarbij aan.

Concreet schieten de Palestijnen niets op met de steun. De erkenning is puur symbolisch, maar zou wel kunnen helpen om het vredesoverleg evenwichtiger te laten verlopen. In dat geval, zo hopen de voorstanders, gaan zowel de Palestijnen als de Israëliërs erop vooruit.

Even van terreurlijst

Grote blijdschap bij Hamas, gisteren. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat Europa de militante islamistische groepering moet schrappen van de lijst met terroristische organisaties. Hamas kwam in 2001 op de lijst op basis van nieuwsberichten en internetartikelen, niet van 'feitenonderzoek door bevoegde nationale autoriteiten', aldus het Hof. Daarom is de plaatsing onwettig.

De blijdschap van Hamas is vermoedelijk van korte duur. De EU heeft al gezegd met een betere onderbouwing te komen. De VS en Israël, die Hamas als terreurgroep aanmerken, zullen graag de munitie ervoor leveren.

Ondertussen worden alle sancties tegen Hamas gehandhaafd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden