Europarlement: Wathelet moet gaan

Van onze correspondent BRUSSEL - Officieel is het geen zaak van het Europees Parlement. Toch zal een meerderheid van de Europarlementariërs vandaag het vertrek eisen van Melchior Wathelet als rechter van het Europees Hof van Justitie.

De voormalige Belgische minister van justitie heeft door zijn omstreden rol bij de behandeling van de zaak-Dutroux het morele en politieke gezag verloren dat een dergelijke functie vereist, zo vinden veel Europese volksvertegenwoordigers.

Dit bleek gisteren tijdens een discussie in het Europarlement over de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen. De commissie onder leiding van de Duitse socialist Martin Schultz die daarvoor voorstellen heeft gedaan, roept in haar eindverslag Wathelet op zijn ambt neer te leggen. De ex-minister heeft weliswaar niet onrechtmatig gehandeld, oordeelt ze, maar hij moet toch de “morele en politieke verantwoordelijkheid nemen voor de verwoestende gevolgen” van het besluit Marc Dutroux vervroegd vrij te laten.

De socialistische (tevens grootste) fractie sloot zich hier, bij monde van de Vlaamse Anne van Lancker, volmondig bij aan. “Het Europarlement moet hier zijn stem laten gelden”, sprak ze fel, en woordvoerders van diverse kleinere fracties zeiden haar dat na.

Wathelet bleek bovendien op niet veel steun van de christendemocratische fractie te kunnen rekenen. Diens Waalse partijgenoot Gerard Deprez wilde weliswaar niet zover gaan als de commissie Schultz, omdat het parlement daarmee haar boekje te buiten zou gaan. “Hiermee wordt het principe van de scheiding der machten met voeten getreden”. Maar de christendemocraten hebben wel een amendement ingediend, waarin ze Wathelet oproepen “met zijn bijzondere verantwoordelijkheid rekening te houden”.

Precedent

Diverse parlementariërs beaamden dat het functioneren van rechters geen zaak is van het parlement. Volgens de liberaal Jan Kees Wiebenga had “de man nooit benoemd mogen worden, maar nu hij er eenmaal zit moeten we daarvan afblijven”. Volgens hem wordt er een gevaarlijk precedent geschapen als het parlement Wathelet de wacht aanzegt. Een fractiegenoot echter vond echter dat in dit geval een uitzondering moet worden gemaakt. “De zaak blijft maar doorslepen als niemand zijn verantwoordelijkheid neemt”.

Eerder heeft Wathelet al laten weten zich niets van het parlement, dat vandaag stemt over zowel het rapport Schultz als het amendement, te zullen aantrekken. Hij hoeft dat ook helemaal niet, want officieel is het alleen het hof van justitie zelf dat de mogelijkheid heeft hem te ontslaan. Maar zijn positie lijkt inmiddels niettemin onhoudbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden