Europarlement twijfelt over Kroes

BRUSSEL - Neelie Kroes, de beoogde Europees commissaris van concurrentiezaken, kan nog niet zeker zijn van haar positie. In het Europees Parlement heerst twijfel over de invloed van haar verleden in de zakenwereld.

Met name de groenen en de socialisten zijn gaan twijfelen over de vraag of Kroes wel voldoende afstand heeft van het bedrijfsleven om goed en onafhankelijk te kunnen werken.

Als commissaris en adviseur in tal van bedrijven heeft Kroes een enorme reputatie in het het Nederlandse bedrijfsleven. Die grote naam maakte haar in de afgelopen maand in de ogen van velen juist geknipt voor de functie, maar deze week namen de sentimenten in het Europees Parlement een wending.

Kroes nam per 1 september al afscheid van al haar functies en bijbanen. Verder heeft ze juristen van de Europese Commissie gevraagd om te onderzoeken hoe ze alle schijn van belangenverstrengeling kan voorkomen.

Deze week zei ze bij een bezoek aan de Tweede Kamer dat ze zich zal onthouden van de bemoeienis met bedrijven waarmee ze een al te persoonlijke band heeft. Samen met commissievoorzitter Barroso stelt ze daartoe een richtlijn op. Barroso verdedigt haar benoeming vurig.

Hoewel Kroes' acties erop gericht waren om per 1 november blanco aan het werk te kunnen, lijken ze in het Europees Parlement juist een lont in het kruitvat te hebben gestoken. De Franse socialiste Beres, voorzitter van de commissie die Kroes' kandidatuur moet beoordelen, vreest voor de bewegingsruimte voor Kroes. ,,Ze belooft zich niet te bemoeien met Volvo, waar ze commissaris was. Maar beleid tegenover Renault heeft ook gevolgen voor Volvo.'' ,,Waar eindigt haar verschoningsrecht?'', vragen ook de groenen zich af.

Alle kandidaat-eurocommissarissen verschijnen binnenkort in het Europees Parlement. Is die ontevreden, dan kan die alleen de gehele Europese Commissie wegsturen. De enige die individuele commissarissen kan wegsturen is Barroso. Maar elke commissaris heeft al te kennen gegeven prijs te stellen op een degelijk mandaat van het Europees Parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden