Europarlement stemt in met uitbreiding EU

STRAATSBURG - De uitbreiding van de Europese Unie heeft de steun gekregen van een overgrote meerderheid in het Europees Parlement. Gisteren stemde in Straatsburg gemiddeld 87 procent van de afgevaardigden voor de toetreding van tien nieuwe lidstaten op 1 mei 2004.

De vijfde uitbreiding in de geschiedenis van de Europese Unie wordt volgende week bekrachtigd met de ondertekening van het toetredingsverdrag aan de voet van de Acropolis in Athene.

Het Europees Parlement had als enige het recht om zich per kandidaat-land uit te spreken. Alle 31 Nederlandse europarlementariërs hebben voor gestemd. In de rangen van de VVD-delegatie was er aanvankelijk verzet tegen de toetreding van Polen en Letland. Maar delegatieleider J. Maaten zegt voldoende garanties te hebben van de Europese Commissie, dat de kandidaten nauwgezet worden gevolgd en tekortkomingen op gebied van onder meer rechtspraak en de aanpak van de corruptie worden weggewerkt. ,,Het zou dan flauw zijn geweest om alsnog tegen te stemmen'', vond Maaten.

Het KRO-programma 'Reporter' wijdt haar uitzending vanavond aan de uitbreiding en het feit dat de Europese Commissie de situatie in een aantal kandidaat-landen de afgelopen jaren bewust te rooskleurig heeft voorgesteld in haar rapporten. Als voorbeeld wordt in het programma het gebrekkig functioneren van de rechtsspraak in Polen aangehaald.

De massale steun voor de uitbreiding gisteren in Straatsburg wijst er op dat het Europees Parlement erop vertrouwt dat de kandidaat-landen aan hun verplichtingen zullen voldoen. Enkel de toetreding van Tsjechië riep weerstand op bij enkele conservatieve Duitse parlementariërs. Dat heeft te maken met de Tsjechische weigering om de zogenoemde Benesdecreten in te trekken. Op grond van die akkoorden werden na de Tweede Wereldoorlog door het toenmalige Tsjecho-Slowakije etnische zuiveringen uitgevoerd en honderdduizenden Sudeten-Duitsers het land uitgezet.

Het debat over de als historisch bestempelde uitbreiding werd verstoord door stakende Europese ambtenaren, die een beter pensioen eisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden