Europarlement: Resolutie tegen Nederland om 'Polen-meldpunt'

Beeld anp

Fracties binnen het Europarlement werken aan een resolutie die Nederland oproept te onderzoeken of het PVV-meldpunt voor overlast gevende Midden- en Oost-Europeanen in strijd is met het strafrecht.

Het is echter nog niet zeker of deze resolutie wordt aangenomen en wat de precieze inhoud zal zijn.

Zo wordt in deze ontwerpversie, die in handen is van de Wereldomroep, gesteld dat 'Het Europees parlement deze site ten zeerste afkeurt, omdat het tegen alle fundamentele waarden van Europese waardigheid ingaat'.

Ook wordt gesteld dat 'de PVV-hotline de verkeerde intenties heeft, omdat het scheuringen in de maatschappij veroorzaakt'. De tekst roept de Nederlandse regering verder op te onderzoeken of het meldpunt dat de partij van Geert Wilders vorige maand startte in strijd is met het strafrecht.

Morgen debatteert het Europees Parlement in Straatsburg over de kwestie. Er bestaat een grote kans dat een meerderheid een resolutie zal steunen. Wel is het de vraag of de resolutie bijvoorbeeld alleen tegen de PVV gericht is, of ook premier Rutte vraagt publiek afstand van het meldpunt te nemen.

Als de resolutie wordt aangenomen heeft dit overigens geen consequenties, omdat Nederland niet wordt verplicht het PVV-meldpunt te toetsen aan het strafrecht. Wel kan de reputatie van Nederland averij oplopen.

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, noemde de inhoud en strategie van de website eerder al 'onacceptabel'. Premier Mark Rutte heeft tot nu toe geweigerd om het meldpunt van zijn gedoogpartner Geert Wilder te veroordelen. Het is een initiatief van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid, zo luidt zijn argumentatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden