Europarlement onderzoekt Panama Papers

Beeld getty

Het Europees Parlement graaft het komende jaar diep in de Panama Papers. Vandaag stemden de volksvertegenwoordigers in Straatsburg met een grote meerderheid voor de instelling van een onderzoekscommissie. Daarin zullen in ieder geval de Nederlanders Esther de Lange (CDA), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Paul Tang (PvdA) zitting nemen, samen met 62 collega's uit andere landen. Sophie In 't Veld (D66) is plaatsvervangend lid.

De uitgelekte Panama Papers werden begin april openbaar gemaakt door ruim honderd kranten en andere media. In Nederland waren dat Trouw en het FD. Op basis van de omvangrijke administratie van het in Panama gevestigde adviesbureau Mossack Fonseca kwam de ene na de andere onthulling naar buiten over bedrijven, instellingen en vermogende beroemdheden die hun al dan niet zwarte geld in offshore belastingparadijzen hadden ondergebracht.

Slachtoffers
Het gaat om het grootste datalek uit de geschiedenis. De IJslandse premier en een Spaanse minister zijn tot nu toe de grootste politieke slachtoffers. De Britse premier Cameron werd ernstig in verlegenheid gebracht.

De onderzoekscommissie van het Europees Parlement gaat gedurende een jaar vooral kijken naar overtredingen van EU-wetgeving op het gebied van witwassen, belastingontwijking en belastingontduiking. Ook de rol van zowel de Europese Commissie als de EU-lidstaten wordt daarbij onder de loep genomen. Doen zij wel genoeg om belastingontwijking en illegale praktijken via offshore-centra te bestrijden?

LuxLeaks
Het parlement deed eerder al onderzoek naar LuxLeaks, onthullingen uit 2014 over belastingontwijking door multinationals die daarvoor aantrekkelijke afspraken maakten met de fiscus in Luxemburg. Dat onderzoek had echter een lagere status dan de komende Panama Papers-commissie. Die laatste zaak heeft ook een veel grotere omvang. Uit de publicaties bleek dat niet alleen grote internationale bedrijven, maar ook kleinere ondernemingen en particulieren de weg naar belastingparadijzen weten te vinden.

Dat deze onderzoekscommissie er zou komen, was vorige week al beklonken door de fractieleiders in het parlement, samen met hun voorzitter Martin Schulz.

De komende weken moet duidelijk worden wat de commissie precies gaat doen en wie er gehoord gaat worden. Bij dergelijke enquêtes van het Europees Parlement zijn genodigden voor hoorzittingen niet verplicht om te komen en ze staan ook niet onder ede. Doorgaans is er wel een grote politieke en sociale druk om voor de commissie te verschijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden