Europarlement eist toch strenge aanpak van uitstoot auto’s

Auto’s moeten al in 2012 voldoen een nieuwe, strenge milieueisen. Dat heeft de milieucommissie van het Europees Parlement gisteren besloten. Maar hiermee zijn de regels nog niet definitief vastgesteld.

„Een bemoedigende dag voor het Europese klimaatbeleid”, concludeert PvdA-europarlementariër Dorette Corbey. Ook GroenLinks en SP zijn tevreden. Want ondanks de stevige lobby van de auto-industrie hebben de parlementariërs toch vastgehouden aan de strenge eisen die de Europese Commissie aan het begin van dit jaar voorstelde.

Een afgezwakt voorstel, dat tegemoet kwam aan de wensen van de industrie, haalde het net niet. De liberale Britse europarlementariër Chris Davies spreekt van „een overwinning voor de democratie”.

Auto’s mogen volgens het voorstel vanaf 2012 nog maar 130 gram van het broeikasgas CO2 uitstoten per kilometer. Door betere banden en schonere brandstof moet de uitstoot op 120 gram uitkomen. Op dit moment is dat gemiddeld nog bijna 160 gram. Fabrikanten die boven de norm zitten, moeten vanaf 2015 boetes betalen.

In 2020 moet de gemiddelde uitstoot dalen naar 95 gram. Kleine producenten van zeer vervuilende auto’s, zoals Landrover, worden wel uitgezonderd van de eisen.

Het autoverkeer zorgt voor meer dan 10 procent van de uitstoot van CO2 in Europa, en dat aandeel loopt op. In 2020 moet de totale uitstoot in Europa –van verkeer, huishoudens, industrie en energiebedrijven– met 20 procent gedaald zijn.

Eerder deze maand leek het Europees Parlement de milieuregels nog flink te willen versoepelen. De industriecommissie besloot toen, met een krappe meerderheid, om de autoproducenten meer tijd te geven, tot 2016. Milieuorganisaties waren daardoor zeer teleurgesteld.

Voor het eind van het jaar moet het Europees Parlement een definitief standpunt bepalen. Daarvoor moeten leden van de beide commissies (milieu en industrie) het eens worden. Daarna volgt overleg met de Europese lidstaten, die de voorstellen moeten bekrachtigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden