Update

'Europa zou laaiend moeten zijn'

Europa moet het voortouw nemen, aldus Hillary Clinton.Beeld Youtube

Premier Rutte gaat nog niet in op de hardnekkige geruchten dat toestel MH17 is neergeschoten door Rusland of Russische separatisten. Hij wil eerst de feiten boven tafel, vertelde hij vannacht. In vergelijking met zijn buitenlandse collega's is hij erg mild.

Om grondig onderzoek mogelijk te maken is het volgens Rutte 'cruciaal dat onbelemmerde toegang wordt geboden tot de plaats van de ramp en de vluchtgegevens'. Minister Opstelten gaat wel uit van een beschieting, maar wil ook niet speculeren over eventuele maatregelen.

De Britse premier Cameron gaat verder. Hij heeft al gewaarschuwd dat 'zij die verantwoordelijk zijn hiervoor moeten opdraaien' als blijkt dat het toestel is neergeschoten. President Obama wijst nog geen schuldige aan, maar heeft tijdens een telefoongesprek met Vladimir Poetin wel benadrukt dat Rusland 'meer financiële druk en isolatie mag verwachten zo lang het geen concrete stappen neemt' om het conflict op te lossen.

In Obama's partij gaan al stemmen op voor veel zwaardere sancties. Als het toestel inderdaad is neergehaald met Russische wapens, stelde senator Peter Welch op MSNBC, 'dan leidt dat tot een hele luide en legitieme roep om zeer, zeer zware en doelgerichte sancties tegen Rusland'.

'Europa zou laaiend moeten zijn'
Hillary Clinton, Obama's voormalige minister van buitenlandse zaken en officieus in de race om hem op te volgen, vindt dat Europa stevige conclusies moet trekken als blijkt dat Rusland verantwoordelijk is. "Het zou hen moeten aanzetten om veel meer actie te ondernemen", stelde ze gisteren op de publieke zender PBS. "Zij moeten hier het voortouw nemen; de vlucht ging over Europees grondgebied. Europese regeringen zouden laaiend moeten zijn."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept ook op tot een snel en onafhankelijk onderzoek. Verantwoordelijken moeten berecht worden, zei ze eerder vandaag. Volgens haar kan het conflict in Oekraïne alleen worden opgelost via de politieke weg: met dialoog.

'Ongekende misdaad'
De Australische premier Tony Abbott wil nog niet op onderzoeken vooruitlopen, maar gaat er wel vanuit dat Russische separatisten verantwoordelijk zijn. "Dat is niet zo maar iets", waarschuwde hij tijdens een radio-interview. "Als aan Rusland gelieerde groepen zulke schade aanrichten met Russisch materiaal, kun je dat niet zo maar wegwuiven als een tragisch incident."

Abbotts regering sluit niet uit dat ze haar uitnodiging aan Poetin voor de G20-top in november gaat intrekken. Buitenlandminister Julie Bishop noemt het neerschieten 'zeer sterke speculatie'. Als die speculatie klopt, is het een 'ongekende misdaad'.

De Oekraïense ombudsman Valeriya Lutkovska neemt evenmin een blad voor de mond. De dood van honderden mensen en 80 kinderen is 'moeilijk te accepteren en nog moeilijker te begrijpen', schrijft ze in een verklaring. "Eerder hebben de monsters van de zogenaamde republieken van Donetsk en Luhansk al kinderen verminkt en gebruikt als menselijk schild. Nu hebben ze hun handen uitgestrekt naar kinderen over de hele wereld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden