Europa wil restaurants niet verplichten om kraanwater te schenken

Beeld pexels.com

Duur flessenwater is een ergernis in de horeca. Maar het schenken van leidingwater wordt niet verplicht.

Restaurants in Europa krijgen geen verplichting om hun klanten gratis kraanwater te schenken, ook niet als die er expliciet om vragen. De Europese Commissie ziet zo'n verplichting niet zitten in haar nieuwe voorstellen voor een betere drinkwatervoorziening in de EU. Lidstaten krijgen vanuit Brussel slechts het advies om horecagelegenheden aan te moedigen de waterkraan open te draaien voor milieubewuste gasten.

"We kunnen niet alles in Europese wetgeving gieten", aldus Eurocommissaris Frans Timmermans, tevens verantwoordelijk voor betere regelgeving, bij de presentatie van de voorstellen.

Het is een terugkerende ergernis: restaurants die kraanwaterbestellingen weigeren en alleen maar duur flessenwater serveren. Terwijl in verreweg de meeste Europese landen kraanwater veilig is voor consumptie. Leidingwater is veel goedkoper, gemiddeld 0,2 eurocent per liter, en beter voor het milieu dan flessenwater.

Schielijk een voorstel ingetrokken

De praktijk binnen de EU loopt sterk uiteen: in sommige landen staat standaard een karaf kraanwater op tafel die tijdens de maaltijd ongevraagd en gratis wordt bijgevuld. Elders brengen restaurants 50 cent in rekening voor een glas water uit de kraan, bij wijze van servicekosten. En dan heb je de eetgelegenheden die het, al dan niet terecht, uit gezondheidsoverwegingen niet aandurven hun gasten leidingwater te geven of die botweg hun omzet verhogen via flessenwater.

De Europese Commissie is terughoudend in voorstellen die door burgers kunnen worden opgevat als onnodige bemoeienissen door 'bureaucraten in Brussel'. De vorige commissie moest in 2013 schielijk een voorstel intrekken dat restaurants verbood hervulbare, etiketloze flesjes olijfolie op tafel te zetten nadat in de publieke opinie de draak werd gestoken met deze vermeende dwingelandij. Zo ver zal het bij ons niet komen, moet de commissie-Juncker/Timmermans hebben gedacht bij het formuleren van de drinkwaterplannen.

Een aangeboren scepsis

Die zijn veel breder dan de horecakwestie, en een uitvloeisel van het eerste Europese burgerinitiatief uit 2013 'Right2Water', ondertekend door zo'n 1,6 miljoen EU-burgers. Volgens Timmermans hebben nog ongeveer 23 miljoen EU-burgers geen toegang tot een goede drinkwatervoorziening.

Veel van de nieuwe aanbevelingen draaien om bewustwording onder bedrijven en burgers dat leidingwater drinkbaar is. In sommige landen, zoals Italië, heerst een aangeboren scepsis over leidingwater en is de bevolking gewend flessenwater te drinken. Volgens de commissie kunnen Europese huishoudens 600 miljoen euro per jaar besparen als ze overstappen op kraanwater. De productie van plastic flessen, een van de grootste plasticvervuilers te land en ter zee, zou tegelijk met 17 procent kunnen dalen.

Lees ook:
Van gerecycled plastic of niet, ook het betere waterflesje is slecht voor het milieu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden