Europa wil jongere kans geven in Afrika te blijven

Minister Lilianne Ploumen:
Minister Lilianne Ploumen: "Mijn overtuiging is dat je in je eigen land wil blijven als je er maar kansen krijgt."Beeld anp

Wakker worden, Europa! Als we nu niet heel snel werk maken van de toekomstperspectieven van Afrikaanse jongeren, dan komt de stabiliteit van zowel Afrika als Europa in gevaar. Een alarmbrief met die strekking hebben de regeringen van Nederland, Duitsland en Frankrijk gisteren verstuurd aan EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini.

Nicole Besselink

Namens Nederland pleit minister Lilianne Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking in de brief voor het opzij zetten van 500 miljoen euro aan EU-gelden voor de Afrikaanse jeugd. Dat bedrag moet gaan naar beroepsopleidingen en begeleiding van jonge ondernemers in Afrikaanse landen. Het moet jongeren ervan weerhouden aan een gevaarlijke overtocht naar Europa te beginnen.

Volgens de PvdA-minister wordt de migratiediscussie nu te veel beheerst door de vraag hoe Europa de bootjes op de Middellandse Zee kan tegenhouden. De blik moet zuidelijker, richting de Afrikaanse landen van waaruit de bootmigranten vertrekken. Want zolang de werkloosheid daar torenhoog is en jongeren er geen kansen voor zichzelf zien weggelegd, zal de aantrekkingskracht van Europa groot blijven.

Meer perspectief
"We moeten kijken naar de grondoorzaken", aldus Ploumen. "Over hoe het komt dat jongeren zich niet veilig voelen in hun thuisland, zoals in Eritrea, en waarom zij hun ambities in hun eigen land niet kunnen verwezenlijken. Als zij vertrekken, is dat schadelijk voor hun land. Zíj moeten het land verder opbouwen en alle kansen krijgen."

Voor Ploumen ligt de oplossing in het scheppen van meer perspectief. "Ik ben ervan overtuigd dat je in je land wilt blijven als je er kansen krijgt, maar voor veel Afrikaanse jongeren is dat helaas nog niet zo. Zij hebben het gevoel dat ze geen rol spelen in de Afrikaanse samenleving. De gemiddelde leeftijd is er dertig, maar de politieke leiders zijn zo'n zeventig. Dat zegt wel wat."

Zelf aan de slag
In de eerste plaats moeten Afrikaanse landen zelf met die problemen aan de slag, schrijven de drie ministers. 'Maar als deze jongeren geen aansluiting vinden in de samenleving, dan zou dat een gezamenlijke mislukking zijn: het zou onze beide continenten destabiliseren, Afrika én Europa.' Ze wijzen op 330 miljoen jongeren uit sub-Sahara-Afrika die de komende vijftien jaar klaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Schep banen voor ze, bijvoorbeeld in de ICT en landbouw, suggereert Ploumen. "Je maakt mij niet wijs dat al die jongeren niet liever een goed en veilig bestaan op het eigen continent opbouwen dan in Europa een onzeker bestaan tegemoet te gaan als zonnebrillenverkoper op het strand terwijl ze zoveel meer in hun mars hebben."

Tandje bij
Op een continent met meer dan een miljard inwoners gaat een half miljard euro de migrantenbootjes niet aan wal houden, erkent Ploumen. Daarvoor moet ook gekeken worden naar de bestrijding van corruptie en vernieuwing van belasting- en handelsverdragen. "Maar er moet wel een tandje bij." Ploumen hoopt dat andere lidstaten in aanloop naar de EU-migratietop in Malta van november groen licht geven voor het jongerenplan.

Landen met de hoogste jeugdwerkloosheid

1. Libië 51%

2. Egypte 39%

3. Tunesië 31%

4. Algerije 24%

5. Marokko 19%

6. Kenia 17%

7. Senegal 15%

8. Congo 14%

9. Nigeria 14%

10. Eritrea 11%

Bron: Wereldbank/ILO, 2013.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden