Europa wacht op teken van planeet Mars

ruimtemissie | De Esa hoopt dat het verlossende seintje vanochtend alsnog komt.

Het beoogde hoogstandje is het niet geworden, maar verloren is de Marsmissie van de Esa nog niet. De Europese ruimtevaartorganisatie hoopte gisteren op een vlekkeloze landing van ruimtesonde Schiaparelli, maar tot zeker vanochtend nog is het controlecentrum in Darmstadt in het ongewisse over de Marslander.

Rond vijf uur 's middags al verwachtte de Esa een bericht uit het heelal. Een kleine tien minuten eerder had Schiaparelli op Mars moeten landen. Maar het sein kwam niet. Ging de Europese sonde zijn voorganger Beagle 2 achterna, die nooit meer iets van zich had laten horen? Of was hij toch goed geland, en liet het sein dat hij op de rode planeet stond alleen wat langer op zich wachten?

Uren wachtten de wetenschappers in het controlecentrum van ruimtevaartorganisatie Esa nog in spanning af. Rond zeven uur was er ineens een signaal. De satelliet die Schiaparelli naar Mars vervoerd had, gaf op het juiste moment het verwachtte seintje af. En anderhalf uur later kwam het bericht dat die satelliet in de juiste baan om Mars zat. Daar gaat hij op zoek naar methaangas, dat kan duiden op leven op de planeet.

Maar van Schiaparelli, die de Esa samen met de Russische ruimtevaartorganisatie bouwde, kwam dus geen verlossend bericht. De hoop is dat dat vanochtend alsnog komt. Dan zijn de signalen bestudeerd die gisteravond werden ontvangen, en is duidelijk of die van Schiaparelli afkomstig zijn.

Zo lang moeten de wetenschappers nog vrezen dat de sonde hetzelfde lot ondergaat als een aantal van zijn voorgangers. De Beagle 2 werd pas na twee jaar door een satelliet teruggevonden. Hij stond wel op Mars, maar heef nooit aangestaan. Waarschijnlijk klapten zijn zonnepanelen niet uit. Twee Russische Marslanders bereikten de planeet nooit: al bij de lanceringen ging het mis. Ook een aantal Amerikaanse apparaten bereikten Mars niet ongeschonden, hoewel het merendeel van de landers van de Nasa wel goed aankwam.

Omdat de landing zo'n risicovolle onderneming is, is Schiaparelli, die gisterochtend nog met 21.000 kilometer per uur op Mars afraasde en daarna door de atmosfeer en een parachute werd afgeremd, nog geen 'echte' Marslander voor uitgebreide testen. Schiaparelli moet vooral de landingstechniek testen, voordat een onbemande rijdende verkenner van de Esa in 2020 naar Mars gaat. Toch zal Esa hopen dat de landing geslaagd is; alleen al omdat de missie een miljard euro kostte.

Als de landing succesvol is, dan gaat Schiaparelli enkele tests doen op de rode planeet. Hij heeft een paar dagen energie om de windsnelheid, luchtdruk, luchtvochtigheid en temperatuur om hem heen te meten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden