Europa verzet zich tegen komst Tunesische migranten uit Italië

null Beeld epa
Beeld epa

Enkele tientallen Tunesiërs die zaterdag een humanitair visum kregen in de Noord-Italiaanse grensplaats Ventigmilia stapten direct op de trein naar buurland Frankrijk.

De Franse autoriteiten reageerden zondag door het treinverkeer van Ventigmilia naar de Franse grensplaats Menton, die ten noordoosten van Monaco ligt, stil te leggen. Daar werd woedend op gereageerd. Enkele tientallen mensen marcheerden 'vrijheid, vrijheid' scanderend het station uit en zetten voet richting het Franse consulaat.

Italië heeft de eerste Tunesische migranten zaterdag een tijdelijk visum gegeven waarmee ze naar andere Schengenlanden kunnen reizen. Europa, met Frankrijk voorop, zit daar niet op te wachten en heeft maatregelen genomen.

Frankrijk had laten weten alleen mensen met een paspoort en een toereikende hoeveelheid contant geld die bovendien geen gevaar vormen, door te zullen laten. De Italiaanse autoriteiten verstrekken de visa echter zonder dat een paspoort hoeft te worden overlegd. Het zou gaan om ongeveer honderd visa per dag.

Frankrijk, Duitsland, Nederland en andere Schengenlanden hebben hevig geprotesteerd tegen de visaverstrekking. Italië zegt de 'vluchtelingentsunami' uit vooral Tunesië niet meer te kunnen bolwerken en heeft om hulp gevraagd. Al meer dan 21.000 Tunesiërs maakten de oversteek naar de Italiaanse eilanden nadat het regime van de Tunesische oud-dictator Zine al-Abidine Ben Ali in januari viel. Het gaat voornamelijk om economische vluchtelingen.

Volgens Rome is de aanhoudende stroom migranten uit Noord-Afrika een Europees probleem. De Italiaanse autoriteiten hebben andere Europese landen onder druk gezet mee naar een oplossing te zoeken. Volgens Roberto Maroni, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, vond Italië geen gehoor in Europa waarop Rome besloot het heft in eigen hand te nemen.

Een lid van de Duitse CDU-partij van bondskanselier Angela Merkel bestempelde dit als maffiapraktijken. Volgens Günter Krings gebruikt Rome chantagemiddelen die normaal gesproken worden geassocieerd met de maffia. Duitsland en andere landen dreigden de grenscontroles te verscherpen.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaf de Vreemdelingenpolitie opdracht extra alert te zijn op Tunesische vluchtelingen. Ze moeten linea recta terug worden gebracht naar Italië en vervolgens naar Tunesië, desnoods op kosten van Nederland.

Italië heeft een overeenkomst met Tunis gesloten. In ruil voor financiële steun mag Rome Tunesiërs terugsturen. Sinds de deal op 5 april werd bezegeld zijn er meer dan driehonderd Tunesiërs gerepatrieerd.

Minister Maroni wees er zondag nog eens op dat gezien de feiten er nog geen solidariteit in Europa bestaat. EU-president Herman Van Rompuy probeerde later op de dag de gemoederen te bedaren. Volgens hem moet de grootte van de instroom van Tunesiërs niet worden overdreven. Hij deed een oproep de Schengengedachte van een vrij reizen in de aangesloten naties te respecteren (ANP/Redactie).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden