Europa verkoopt iedereen wapens

amsterdam – - Als het om wapenexport gaat, leggen de Europese criteria het vaak af tegen economische en politieke belangen van de lidstaten. Dat blijkt uit een zwartboek dat Europese maatschappelijke organisaties vandaag publiceren.

Mocht de Venezolaanse president Hugo Chávez op een dag besluiten dat de Nederlandse Antillen van hem zijn, dan kan hij ze bedreigen met geavanceerde radar- en aanvalssystemen uit Hengelo. Het Nederlandse Thales installeert die voor 320 miljoen euro op acht schepen, klaar voor verzending naar Zuid-Amerika. Deze deal had nooit mogen plaatsvinden, staat in het rapport Rhetoric or constraint, opgesteld door An Vranckx, hoogleraar aan de Universiteit van Gent, en tot stand gekomen met steun van het Belgische ministerie van buitenlandse zaken en enkele niet-gouvermentele organisaties.

Zij bespreken in het rapport een aantal wapenleveranties die voeding kunnen geven aan conflict, een gevaar kunnen vormen voor de mensenrechten of tot stand zijn gekomen door middel van corruptie.

Vranckx noemt de levering aan Venezuela ’een lelijke zaak’. Het Gemeenschappelijke Standpunt van de EU eist dat wapendeals de regionale stabiliteit niet in gevaar mogen brengen. „Venezuela vaart echter openlijk een agressieve koers. Dat was misschien nog niet zo helder toen de deal werd gesloten, maar de vergunning is drie keer verlengd. Er zijn allerlei kansen geweest om terug te krabbelen. Keer op keer zijn de belangen van het bedrijf vooropgezet. Nederland is vaak een goede leerling, maar wanneer er veel geld te rapen valt, wegen de regels lichter.”

De woordvoerders van de ministeries van buitenlandse zaken en economische zaken laten weten dat er inderdaad zorgen zijn om de koers van Venezuela en dat er sinds vorig jaar geen vergunningen meer worden verleend. Nederland wil echter een betrouwbare partner van het bedrijfsleven zijn en heeft daarom lopende vergunningen wel verlengd. Die voldeden overigens aan de criteria, aldus het ministerie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden