Europa trilt op grondvesten, leiders vieren vrolijk vakantie

Sarkozy wil ten alle tijden paniek voorkomen, en blijft daarom liever in zwembroek van zijn vakantie genieten. Beeld photo_news
Sarkozy wil ten alle tijden paniek voorkomen, en blijft daarom liever in zwembroek van zijn vakantie genieten.Beeld photo_news

De euro wankelt, Europa trilt op z'n grondvesten, maar dat weerhoudt de Europese leiders er geenszins van om af te reizen naar hun vakantiebestemmingen. Zo brengt president Sarkozy zijn dagen momenteel in zwembroek door aan de Franse Rivièra en zit zijn premier aan de wijn in Toscane. Dat meldt persbureau AP.

Elise Kuit/ AP

Het voltallige Ierse kabinet heeft Dublin verlaten, ondanks de wankele economische vooruitzichten van dat land. Als summiere pleister op de wonde heeft de minister van Financiën wel beloofd thuis bereikbaar te blijven. En Brussel is momenteel vrijwel uitgestorven, nu de voltallige Europese Unie de zomer in de bol heeft.

Europeanen koesteren zoals vanouds hun lange zomervakanties, en onze leiders zijn daarin geen uitzondering. Maar sommige analisten reageren bezorgd op de massale zomeruittocht nu het continent eigenlijk ferme actie nodig heeft. 'Het zendt natuurlijk een vreselijk signaal uit naar de markten als de Europese machthebbers massaal op vakantie vertrekken midden in deze eurocrisis' zegt David Marsh, schrijver van verschillende boeken over de euro.

Nerveuze markten

Ook Oscar Bernal, econoom bij de ING, ziet in de afwezige leiders een aanzienlijk probleem. 'Het gebrek aan leiding maakt de markten nog nerveuzer. Dit heeft wereldwijd gevolgen.'

Een medewerker van het Amerikaanse Energie-adviesbureau Cameron Hanover zei het nog directer. 'Augustus is voor Europeanen traditioneel een heilige vakantiemaand. Maar de koppigheid van de Europese machthebbers om ook dit jaar aan dit gebruik vast te houden, schaadt de globale economie.'

Volgens de paar woordvoerders van Europese machthebbers die bereid waren AP te woord te staan, maakt het in deze tijd van mobiele telefonie en internet geen enkel verschil waar hun bazen zich bevinden. Laptops en mobieltjes kunnen overal bediend worden, ook vanaf de rand van een zwembad. De mantra die de woordvoerders dan ook hanteren wanneer de heikele vakantiekwestie ter sprake komt, is dan ook 'constant contact'.

Zo zei de woordvoerder bij navraag naar het reilen en zeilen van Jose Manuel Barrosso, president van de Europese Commissie, dat haar baas weliswaar op vakantie is, maar dat dat geenszins hoeft te betekenen dat Barrosso niet te allen tijde paraat staat. Ook zou hij constant in contact staan met andere Europese prominenten.

Eén van de weinige regeringsleider die zijn vakantie in de heuvels van Toscane inmiddels daadwerkelijk heeft onderbroken, is de Britse premier David Cameron. Maar dat had dan weer niets te maken met het bestrijden van de eurocrisis. Cameron keerde eerder terug naar huis omdat het land wordt geteisterd door rellen.

Zapatero

Toch zijn er nog een handjevol leiders die de crisis wel zien als belemmering voor vakantiepret. Zo schrapte de Spaanse premier Zapatero zijn reisplannen en kreeg hij gezelschap van zijn minister van Financiën Elena Salgado. Ook hun Italiaanse collega's snoeien in hun vakantiedagen: zo keren de meesten op 6 in plaats van 12 september terug op hun posten.

President Sarkozy relativeert zijn weigering snel terug te keren naar Parijs. Volgens de Franse staatsman zou zijn plotse terugkomst alleen maar paniek veroorzaken. En dat zou de euro meer schaden dan een weekje langer in zwembroek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden