Europa, toon Khartoem je tanden

Soedan moet worden gedwongen een vredesmacht toe te laten in Darfur. Europa kan en moet helpen.

’Veiligheidsraad stemt in met vredesmacht Darfur’ kopten kranten vorige week. Helaas is de aankondiging van deze troepenmacht van ruim 20.000 militairen van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie niet de doorbraak die het op het eerste gezicht lijkt.

Het gaat feitelijk om de bekrachtiging van een resolutie die al in augustus 2006 werd aangenomen. Deze resolutie maakte het weliswaar mogelijk om een internationale vredesmissie naar Darfur te sturen, maar is krachteloos zolang de regering in Khartoem de VN-troepen geen toestemming geeft om de Soedanese bodem te betreden. Het uitstippelen van het mandaat en de structuur van de vredesmissie, zoals vorige week is gebeurd, heeft de stationering ervan dan ook geen stap dichterbij gebracht.

Zolang Khartoem geen hybride vredesmacht op Soedanees grondgebied toelaat, zijn de burgers in Darfur voor hun bescherming geheel aangewezen op de troepen van de Afrikaanse Unie. Deze onderbetaalde en slecht uitgeruste missie van 7000 man is volgens recente berichten nauwelijks in staat om zichzelf te beschermen, laat staan de bevolking van Darfur.

Ondertussen gaat het moorden, verkrachten en platbranden van dorpen onverminderd door. Meer dan 200.000 onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zijn al vermoord, miljoenen zijn op de vlucht geslagen. En de situatie wordt steeds nijpender. Terwijl naar schatting vier miljoen mensen geheel afhankelijk zijn van internationale hulp, zijn steeds meer hulporganisaties door het toenemende geweld gedwongen hun werk te staken.

Het is onacceptabel dat gedurende de bijna vier jaar dat deze genocide al aan de gang is, Europa nauwelijks zelfstandige, gerichte sancties heeft afgekondigd tegen de daders en opdrachtgevers van het geweld. Hoewel meerdere keren is gebleken dat de Soedanese regering wel degelijk gevoelig is voor internationale pressie, blijft de EU aarzelen over het uitoefenen van serieuze druk.

Waar de Verenigde Staten wél de durf hebben om een harde lijst van sancties te implementeren, wachten de Europese regeringsleiders tevergeefs op een gezamenlijke actie van de VN. Die zal er echter niet komen zolang dwarsliggers als Rusland en China hun veto inzetten en oliebelangen vóór mensenlevens laten gaan. Europa zou het beslissende gewicht in de schaal kunnen leggen om de machthebbers in Khartoem tot medewerking te dwingen.

Hoe kan de internationale gemeenschap rechtvaardigen dat er voor Irak wél een enorme internationale troepenmacht op de been wordt gebracht, maar voor Soedan niet? Waar een vredesmacht in Darfur vele duizenden levens zou kunnen redden, is de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Irak eerder een onderdeel van het probleem dan van de oplossing. Dit terwijl er voor een missie in Darfur al meer dan een half jaar een VN-mandaat ligt, waar die er voor de invasie van Irak nooit is geweest.

Europa gaat prat op haar reputatie van beschermvrouwe van mensenrechten. Darfur is bij uitstek de plek waar we onze waarden in praktijk moeten brengen. Het wordt tijd op te houden met het uitspreken van loze woorden en eindelijk onze ’verantwoordelijkheid om te beschermen’ ten uitvoer te leggen.

Nederland moet de Europese top op 21 juni aangrijpen om de andere Europese landen ervan te overtuigen dat de tijd van treuzelen en toekijken voorbij is. De EU moet nu een helder signaal afgeven en vergaande sancties afkondigen. Elementair daarbij zijn ten eerste zogenaamde ’slimme sancties’ die de daders van de genocide direct pakken op hun persoonlijke bankrekening en reismogelijkheden, en ten tweede economische sancties zoals een olie-embargo.

Europa moet haar tanden laten zien aan Khartoem. Dat is de enige manier om een multinationale troepenmacht in Darfur af te dwingen. Niet alleen onze geloofwaardigheid als Europese Unie, maar bovenal duizenden mensenlevens staan op het spel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden