Europa stemt op 'Super-zondag'; opkomst laag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt haar stem uit in Berlijn. Beeld afp
De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt haar stem uit in Berlijn.Beeld afp

Maar liefst 21 Europese landen stemmen vandaag voor een nieuw Europees parlement. Uit opiniepeilingen blijkt dat ten minste een kwart van de zetels in het parlement naar Eurosceptische partijen zullen gaan, maar dat rond de 70 procent zal kiezen voor de gevestigde, pro-Europese blokken: centrum-links, centrum-rechts, liberalen en groenen. De opkomst lijkt laag te zullen uitkomen.

Duitsland, Frankrijk , Spanje , Italië en Polen behoren tot de belangrijkste EU-lidstaten die vandaag stemmen. Hier woont het grootste deel van de 388 miljoen Europese stemgerechtigden.

Acht andere EU-lidstaten, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, hebben al gestemd voor de 751 afgevaardigden van het Europees Parlement. In Italië blijven de stembussen het langst open, tot 11 uur vanavond.

Laagterecord
De opkomst - de meest elementaire uiting van de betrokkenheid van burgers bij de EU - zal naar verwachting weer verder dalen tot rond de 40 procent, iets lager dan de 43 procent in 2009. Dat zou een voortzetting zijn van de trend van dalende deelname aan alle Europese verkiezingen sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen werden gehouden in 1979.

De opkomst in Slowakije is mogelijk weer het laagst van alle EU-landen. Volgens voorlopige cijfers zou die minder dan 13 procent kunnen worden, een laagterecord. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 had Slowakije met 19,6 procent de laagste opkomst van de hele Europese Unie. Het negatieve record tot nu toe voor Slowakije was 17 procent in 2004.

Jongeren stemmen in Polen. Beeld ap
Jongeren stemmen in Polen.Beeld ap

Crisis
Na jaren van economische crisis, de stijgende werkloosheid en lage economische groei, zullen naar verwachting veel mensen de zin van de voortgaande integratie in de EU ter discussie stellen en overeenkomstig stemmen. Zij zullen vermoedelijk kiezen voor Euro-sceptische of anti-EU-partijen die de afgelopen tijd de wind in de zeilen lijken te hebben.

In Nederland lijkt dat overigens niet zo te zijn geweest. Uit een peiling van het bureau Ipsos na de verkiezingen van donderdag bleek dat de anti-Europese Vrijheidspartij van Geert Wilders het aanzienlijk slechter gedaan zou hebben dan verwacht. De meeste stemmen gingen volgens deze peiling naar de pro-Europese centristische partijen, tot opluchting van pro-Europese politici.

'Extreem-nationalsime een gevaar'
"Aan het einde van de campagne en na reflectie, hebben de Nederlanders de conclusie getrokken dat de Europese Unie staat voor kracht en dat het extreem-nationalisme een gevaar is", zei Guy Verhofstadt, de voormalige premier van België en leider van de liberale alliantie, wiens groep tot 70 zetels in het parlement zou kunnen winnen.

Het Europees Parlement zal vanavond kort na elf uur de voorlopige resultaten bekendmaken, hoewel het besluit van Italië om de stembureaus tot laat open te houden tot enige vertraging kan leiden. De einduitslag en de toewijzing van de zetels in het parlement zal naar verwachting pas maandagmiddag worden aangekondigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden