Europa stelt deadline aan onderhandelingen

Uiterlijk 30 april moet coalitie bezuinigingen presenteren

Het overleg over bezuinigingen dat nu wordt gevoerd in het Catshuis moet voor 30 april succesvol zijn afgerond. Op die datum verwacht de Europese Commissie de volledige plannen van de Nederlandse regering om het begrotingstekort vanaf 2013 weer binnen de gestelde normen te krijgen.

Voor die tijd worden de plannen mogelijk nog besproken in de Tweede Kamer, zo bleek gisteren tijdens een overleg van minister De Jager van financiën met het parlement.

De Jager sprak van een 'harde deadline' die de Europese Commissie heeft gesteld aan Nederland. De minister ziet vooralsnog geen ruimte om uitstel te vragen bij de Commissie. De regels binnen de Europese Unie schrijven voor dat Nederland in 2013 het begrotingstekort weer op maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product gebracht moet hebben. Voor komend jaar dreigt dat tekort nog uit te komen op 4,6 procent van het bbp, wat leidt tot bezuinigingen van minimaal 9 miljard euro, mogelijk uitlopend tot 16 miljard euro in 2013.

"De hoop dat je later kunt bezuinigen, heb ik zelf niet", zo zei De Jager in antwoord op een verzoek van PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk de Europese Commissie in elk geval te vragen om enige coulance. De Europese begrotingsregels schrijven immers voor dat landen in uitzonderlijke omstandigheden extra tijd kunnen krijgen om de begroting weer op orde te brengen.

Maar in tegenstelling tot Plasterk denkt De Jager dat van die uitzonderlijke omstandigheden in Nederland nu geen sprake is. Bovendien heeft Nederland zich de afgelopen tijd in het Brusselse overleg altijd hard opgesteld ten opzichte van landen die met hoge tekorten op de begroting kampen, of zelfs financiële steun nodig hebben van andere Europese landen.

De PvdA dreigt, als de Europese Commissie niet eens het gesprek wil aangaan over mogelijke buitengewone omstandigheden, haar steun in te trekken voor de nieuwe begrotingsregels die onlangs in Brussel zijn afgesproken, maar nog geratificeerd moeten worden in de nationale parlementen.

De Jager liet tevens doorschemeren dat Griekenland, zelfs na het net afgesproken steunpakket van 130 miljard euro, waarschijnlijk nog meer hulp nodig heeft. Het IMF, dat een veel bescheidener deel van dit pakket financiert dan eerder verwacht, heeft al geld uitgetrokken voor de periode na 2014, als het pakket afloopt.

Daarnaast liet De Jager ook de deur open voor een mogelijk nieuw beroep op banken en verzekeraars om bij te dragen als landen in de problemen komen. Vooral over Portugal, dat al miljardenleningen heeft van de Europes Unie en het IMF, zijn de laatste tijd veel zorgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden