Europa slaat modderfiguur met optreden in Genève

Het wegblijven van Nederland op de VN-conferentie over racisme in Genève laat een onvermogen zien om de tegenstellingen tussen ’West en rest’, die op het internationale toneel steeds meer verscherpen, te verminderen. Nog onlangs riep minister Verhagen landen op de schijnbare kloof in de VN-Mensenrechtenraad te overbruggen en zich te verenigen om mensenrechten effectief te bevorderen. Door nu zelf te schitteren van afwezigheid was Nederland niet in staat welke waarden ook te verdedigen.

De reactie van de drieëntwintig EU-landen die wel aan de conferentie deelnamen was echter ook weinig constructief. Door weg te lopen tijdens de toespraak van de Iraanse president Ahmadinejad keerde Europa letterlijk de internationale dialoog de rug toe. Noorwegen was nu het enige Westerse land dat zijn anti-semitische uitspraken onmiddellijk in ferme bewoordingen veroordeelde.

Het land kreeg bijval van de secretaris-generaal van de Organisation of Islamic Conference, het Islamitisch blok in de Verenigde Naties, die verklaarde dat de conferentie geen anti-semitische onderneming moest zijn. Latijns-Amerikaanse landen sloten zich hierbij aan en spraken zich bovendien uit tegen discriminatie op grond van seksuele oriëntatie – een bewijs dat multilateraal bruggen bouwen mogelijk was.

De Europese Unie slaat een modderfiguur met het weglopen maar vooral wegblijven. Als zevenentwintig lidstaten het onderling niet eens kunnen worden over deelname aan een top van zulk wezenlijk belang, hoe moet de wereld dan op Europa vertrouwen voor het bouwen van bruggen om racisme, discriminatie en xenofobie dienen tegen te gaan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden