Europa schakelt versnelling hoger voor klimaatdoelstellingen 2030

Gunther Oettinger, eurocommissaris voor Energie. Beeld epa
Gunther Oettinger, eurocommissaris voor Energie.Beeld epa

Met de presentatie van een groenboek heeft de Europese Commissie het debat over de toekomst van het Europese klimaat- en energiebeleid op gang getrapt. "2020, dat was gisteren als het gaat om investeringen in energie. 2030, dat is morgen", zo blikte eurocommissaris voor Energie Gunter Oettinger vooruit.

Zes jaar geleden nam de Europese Unie zich voor om tegen 2020 het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de energiemix op te trekken tot 20 procent, de CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen en de energie-efficiëntie met 20 procent te verbeteren. Hoewel de uitvoering van deze engagementen nog steeds voorwerp van politieke debatten vormt, lijkt de Unie aardig op weg om haar doelstellingen te bereiken. De Commissie acht dan ook de tijd gekomen om een versnelling hoger te schakelen.

Eurocommissaris voor Klimaat Connie Hedegaard noemde geen cijfers toen er gevraagd werd of er in navolging van de 20-20-20-doelstellingen nu ook 30-30-30-doelstellingen komen. Wel stak de Deense niet weg dat een reductie van de uitstoot met 30 procent in haar ogen onvoldoende zou zijn. De eurocommissaris bepleitte een ambitieus beleid. Dat dringt zich volgens haar zowel vanuit klimatologisch als economisch oogpunt op.

Met iets meer voorbehoud beklemtoonde ook Oettinger het belang om de sector van de hernieuwbare energie verder te ontwikkelen, ondanks de economische context. Achteruitgaan zou "verbijsterend" zijn, zo luidde het bij de Duitser, die vaststelde dat "sommige lidstaten een totale ommekeer in de subsidiesystemen hebben doorgevoerd, wat investeerders heeft afgeschrikt".

Eurocommissarissen Gunter Oettinger (Energie) en Connie Hedegaard (Klimaat). Beeld epa
Eurocommissarissen Gunter Oettinger (Energie) en Connie Hedegaard (Klimaat).Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden