Opinie

Europa's landbouwbeleid is failliet, erken dat toch!

Bezoekers van AgroTechniek Holland in Biddinghuizen bekijken nieuwe landbouwmachines. Beeld anp
Bezoekers van AgroTechniek Holland in Biddinghuizen bekijken nieuwe landbouwmachines.Beeld anp

Boeren krijgen nu op verkeerde gronden inkomenssteun van Brussel, vindt VVD'er Helma Lodders. Beter is het innovatie te steunen.

In Europa geven we ieder jaar meer geld uit aan het Europese landbouwbeleid dan we in Nederland uitgeven aan onderwijs, veiligheid & justitie, infrastructuur & milieu en defensie bij elkaar. We pompen jaarlijks 62 miljard euro in een systeem dat innovatie remt en boeren financieel compenseert voor regels die door datzelfde Europa worden opgelegd. Het Europees landbouwbeleid dat zestig jaar geleden is opgericht om te zorgen voor concurrerende, veilige en duurzame voedselproductie is failliet.

Als het aan de VVD ligt gaan we het Europees landbouwbeleid zo inrichten dat innovatie en ondernemerschap gaan lonen. Nergens in de wereld is de land- en tuinbouw zo efficiënt, hoogproductief en innovatief als in Nederland. Wanneer de rest van de wereld net zo efficiënt zou produceren als de Nederlandse boer, dan hebben we wereldwijd nog maar een kwart van de landbouwgrond nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te verbouwen.

Koerswijziging
De wereldvoedselorganisatie FAO heeft berekend dat als we één hectare tarwe in West-Europa omzetten in bos of water, in Oost-Europa drie hectare tarwe nodig is om dezelfde opbrengst te realiseren. In de wetenschap dat de voedselproductie door de groei van de wereldbevolking minimaal verdubbeld moet worden staat Europa aan de vooravond van een belangrijke koerswijziging.

We kunnen het ons niet veroorloven om de Europese landbouwbegroting te gebruiken voor subsidies aan de lokale sjoelvereniging, de aanleg van een speeltuin in Slowakije of een squashbaan in Frankrijk. Evenmin heeft het zin om boeren eerst knellende regels op te leggen en hen vervolgens te compenseren voor de economische gevolgen van die regels. Zo is een Europese boer die aardappelen, tarwe of uien teelt verplicht om vijf procent van zijn grond braak te laten liggen.

En omdat we volgens Europa nog niet genoeg uitgeven aan het landbouwbeleid heeft de Europese Commissie geld vrijgemaakt voor veehouders die in zwaar weer verkeren. Franse boeren krijgen geld om de arbeidskosten te verlagen zodat inkomensverliezen worden opgevangen.

In Nederland gaat het geld naar extra eisen voor huisvesting van koeien en varkens of naar boeren die meer kruiden op het land willen zaaien ten behoeve van weidevogels. Met als gevolg dat de negatieve spiraal, waarbij boeren in de praktijk structureel afhankelijk worden gemaakt van Europese subsidies, wordt versterkt.

Verandering
Terwijl de wereldwijde vraag naar voedsel explosief groeit blijft een groot deel van de Europese boeren hangen in een gesubsidieerd systeem waardoor efficiënte productie van voedsel eerder wordt geremd dan gestimuleerd.

De VVD wil daar verandering in brengen. We moeten ervoor zorgen dat regels en wetten voortaan op feiten zijn gebaseerd en in de hele Europese Unie gelden. Geen regels die worden ingegeven door onderbuikgevoelens of hobbyprojecten van milieuorganisaties. We moeten boeren stimuleren om te innoveren.

Boeren zijn al in staat om met de inzet van drones en precisielandbouw opbrengsten te verhogen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Ook zijn zij in staat om van de poep van de koeien en de varkens waardevolle grondstoffen te maken. Maar die innovaties komen niet van de grond omdat Europese regels in de weg zitten.

Nederland is de tweede voedselexporteur van de wereld. Het is de ambitie van de VVD om op te schuiven naar de eerste plaats. Daarom is het hoog tijd om de omslag te maken van een gemeenschappelijk landbouwbeleid naar een gemeenschappelijk voedselinnovatiebeleid; beleid dat ondernemerschap aanmoedigt in plaats van frustreert, beleid dat innovatie beloont in plaats van remt.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is failliet, leve het gemeenschappelijk voedselinnovatiebeleid.

Helma Lodders: woordvoerster landbouw VVD-fractie Tweede Kamer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden