Reorganisatie

Europa’s grootste bank hakt zich kleiner

Het hoofdkantoor van HSBC in Londen.Beeld Reuters

Zeker 100.000 banen verdwijnen de komende jaren bij diverse grote Europese banken. De meeste bij het Britse HSBC.

HSBC, Europa’s grootste bank, zet het mes in zijn personeelsbestand. In drie jaar tijd worden zo’n 35.000 voltijdsbanen geschrapt: dat is zo’n 15 procent van het totaal aantal voltijdbanen bij de Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

De reorganisatie is vooral bedoeld om de bank winstgevender te maken. In 2019 kwam de nettowinst uit op 8,7 miljard dollar, tegen 15 miljard in 2018. Die daling was grotendeels het gevolg van een enorme eenmalige afschrijving van 7,3 miljard dollar op bedrijfsonderdelen die nu veel minder waard zijn dan eerder gedacht. Daarbij ondervond de bank hinder van de handelsruzie tussen de VS en China en van de maatschappelijke onrust in Hongkong. Dit jaar komen daar de effecten van de uitbraak van het nieuwe coronavirus (Sars-CoV-2) nog bij.

HSBC snijdt vooral in zijn Europese en Amerikaanse takken. In Noord- en Zuid-Amerika haalde HSBC vorig jaar een beetje winst, in Europa werden dikke verliezen geleden. In de VS zal ongeveer een derde van de kantoren sluiten, in Europa gaat de zeis onder meer door de afdelingen die zich bezighouden met aandelenhandel, met het volgen en analyseren van beursgenoteerde bedrijven en door de onderdelen die geld uitlenen aan bedrijven. De kans is groot dat er vooral in Engeland veel banen verdwijnen. Nu werken daar zo’n 40.000 mensen voor HSBC. Omdat HSBC in Azië wel veel winst maakt, wil de bank zich vooral op dat continent richten. Groter worden in Azië, kleiner worden in de VS en Europa is het devies.

HSBC is niet de enige grote Europese bank die van een flink deel van zijn personeelsbestand af wil. Volgens The Financial Times zullen zo’n 100.000 bankmedewerkers hun baan verliezen als gevolg van plannen die sinds het begin van 2019 zijn aangekondigd. HSBC tekent met 35.000 banen voor de grootste reductie, daarna volgen Deutsche Bank (18.000) en het Italiaanse Unicredit (8000).

Geen Nederlandse banken

Procentueel vallen de grootste klappen bij achtereenvolgens Deutsche Bank (bijna 20 procent van het personeel), HSBC (15 procent) en de Duitse Commerzbank (bijna 9 procent). Nederlandse banken komen in het rijtje van The Financial Times niet voor. Bij Rabobank steeg het personeelsbestand vorig jaar zelfs, voor het eerst sinds jaren. Dat kwam doordat de bank ongeveer 1800 mensen aantrok die zich bezig moeten houden met het checken en screenen van klanten en hun transacties.

De top van HSBC schat in dat er binnen drie jaar nog ongeveer 200.000 mensen voor HSBC zullen werken. In 2008 waren dat er nog ruim 300.000.

Opvallend was dat beleggers niet erg opgetogen reageerden op de reorganisatieplannen. Vaak leiden aankondigingen van personeelsreducties tot flinke koersstijgingen, omdat beleggers verwachten dat de reorganisaties op de lange termijn leiden tot kostenbesparingen en tot hogere bedrijfswinsten. Dat is ook het doel van HSBC: de bank denkt jaarlijks 4,5 miljard aan kosten te kunnen besparen. Toch verloor het aandeel HSBC dinsdag zo’n 6 procent van zijn waarde.

Mogelijk komt dat doordat de leiding van de bank meldde dat zij twee jaar lang geen eigen aandelen zal inkopen. HSBC zegt daar geen ruimte voor te hebben, onder meer omdat de reorganisaties dit jaar en volgend jaar gepaard gaan met hoge kosten, zo’n 6 miljard. Daarbij wil de bank blijven investeren om te kunnen groeien in Azië. 

Lees ook:

Meer personeel, maar ook tegenvallers bij de Rabobank

Voor het eerst sinds jaren groeide het personeelsbestand bij Rabobank. Dat kwam vooral doordat de bank veel mensen in dienst nam om klanten te controleren. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden