Europa pakt belastingontwijkers aan

Landen gaan informatie delen om fiscaal gesjoemel op te sporen. 'In 2016 gaat iedereen met de billen bloot.'

Belastingontwijkers aller landen, opgepast: het net sluit zich. Dat is tenminste de boodschap van de Europese ministers van financiën. Zij besloten gisteren in Luxemburg tot een uitbreiding van de automatische uitwisseling van financiële gegevens tussen EU-lidstaten. Daardoor moeten belastingdiensten eerder in de gaten krijgen dat hun onderdanen geen of te weinig belasting betalen over verdiensten in het buitenland.

De gegevensuitwisseling bestaat al voor spaarrekeningen, al sluiten Luxemburg en Oostenrijk zich daar pas op 1 januari bij aan. Dan wordt ook een eerder overeengekomen uitbreiding van kracht. Die betreft informatie over onder meer pensioenen, levensverzekeringen en opbrengsten uit onroerend goed.

De nieuwe stap is vooral gericht op personen en bedrijven die hun kapitaalinkomsten in het buitenland parkeren of daar constructies opzetten om de belastingplicht in eigen land te ontlopen.

Onder de automatische uitwisseling vallen straks ook dividenden, alle soorten rentes en andere opbrengsten uit kapitaal, evenals de verkoopopbrengsten uit effectenhandel.

Nu kunnen die gegevens alleen bij andere landen worden opgevraagd als iemand verdacht is. Straks krijgt bijvoorbeeld de Nederlandse belastingdienst inzage in al deze transacties van Nederlanders in andere EU-landen. Daardoor is de kans groter dat gesjoemel wordt ontdekt. Ook niet-EU-landen als Zwitserland en Liechtenstein doen mee. De uitwisseling begint in 2017, en zal dan de gegevens over 2016 betreffen. Alleen Oostenrijk krijgt een jaar uitstel.

Minister Dijsselbloem van financiën toonde zich tevreden. "We gaan met z'n allen tempo maken. Er komt nu veel meer druk op. Iedereen die geld in het buitenland heeft, weet dat hij in 2016 met de billen bloot gaat."

Het aanpakken van belastingontwijking heeft sinds vorig jaar meer aandacht gekregen in de EU. Vooral de zogeheten 'agressieve belastingplanning' van multinationals als Apple en Starbucks is in een kwaad daglicht komen te staan. Door de economische crisis, die 'gewone' belastingbetalers niet in de koude kleren is gaan zitten, wordt dit gedrag als onethisch gezien, ook al wordt er vaak geen wet mee overtreden.

Sommige EU-landen hebben al een verregaande uitwisseling afgesproken met de Verenigde Staten. Dat geeft het scheve beeld dat die gegevens vrijelijk over de Atlantische Oceaan heen en weer vliegen terwijl ze binnen de EU op grenzen stuiten. De nieuwe uitbreiding moet daaraan een einde maken.

Het besluit van de 28 EU-ministers, dat nog moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement, ligt in het verlengde van een G20-besluit, vorige maand in Australië. Bij die groep van de 20 invloedrijkste economieën zitten naast de EU ook landen als Brazilië, China, Saoedi-Arabië en Turkije.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden