Europa moet vluchtelingen opvangen

Europa heeft alles te maken met het vluchtelingenprobleem aan zijn zuidgrenzen. Hier ligt dan ook een verantwoordelijkheid voor Europese landen en het is immoreel als Europa zijn handen er vanaf trekt.

In 2011 hebben onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië besloten Libië te bombarderen. En daarmee is een machtsvacuüm gecreëerd. Libië heeft zich ontwikkeld tot belangrijkste doorvoerland voor vluchtelingen. En in Syrië onstond een vacuüm door het bestoken van Assad, waardoor vluchtelingenstromen dramatisch groeiden. Dat heeft consequenties voor de vluchtelingenstromen, en die consequenties moet Europa dragen. Bovendien bestaat Islamitische Staat, dat Syrië verder destabiliseert, deels uit jonge, Europese moslims.

Het Westen heeft verder vaak op de islamitische ziel getrapt door grootscheepse aanvallen op voorheen trotse culturen in onder andere Irak en Afghanistan. Culturen zijn hier regelmatig afgeschilderd als achterbaks, wat wellicht machteloze woede heeft gekweekt.

Europa, zelf door schade en schande wijs geworden, komt ook voortdurend op voor mensenrechten. Laatst kwam me een kort krantenartikeltje onder ogen uit 1938. Doodsbange Duits-Joodse vluchtelingen werden bij Zevenaar teruggepropt in de treinen, terug naar Duitsland. Ook nu is er voor de Syriërs op de vlucht elders nauwelijks leven mogelijk.

Gelden onze principes altijd of zijn we alleen maar selectief geraakt en zijn bijvoorbeeld de 150 doden van de crash bij Germanwings tóch erger dan 800 anonieme drenkelingen van begin deze week? Mensenrechten als principieel kompas zijn alleen waardevol als ze vrij zijn van opportunisme en iets mogen kosten.

Het eerste werkbezoek van paus Franciscus in 2011 bracht hij aan Lampedusa, het hart van het vluchtelingendrama. Hij drukte Europa met de neus op zijn morele verantwoordelijkheid. Ik hoorde zijn boodschap zo: 'Europeanen, niet door het toelaten van vluchtelingen, maar door het loslaten van je verantwoordelijkheid en je christelijke gastvrijheid verlies je je eigenheid'.

Europa zal door grootschalige hulp rondom Syrië en de vluchtelingenstromen bij de Middellandse Zee haar morele verantwoordelijkheid moeten nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden