Europa moet vaart maken in ruimte

brussel – Europa moet meer werk maken van ruimtevaart om het leefmilieu en de veiligheid te dienen. „Anders kan Europa irrelevant worden”, waarschuwt eurocommissaris Verheugen

Hij pleit voor meer samenwerking tussen de Europese landen die aan ruimtevaart doen. Die landen besteden doorgaans meer geld aan hun eigen nationale ruimteprogramma’s dan aan het gemeenschappelijke werk bij het Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Daarvan zijn de vijftien oude EU-landen lid, plus Noorwegen en Zwitserland.

De ESA werkt voor de EU aan een netwerk van vijf satellieten dat vanaf 2011 informatie moet geven over de wereldwijde toestand van land, zee en lucht. Nationale en commerciële satellieten zouden aanvullende informatie moeten geven.

„Ruimtevaart biedt ons de middelen om ons beleid te verwezenlijken”, zei eurocommissaris Verheugen (industrie). „Milieubeleid, transport, landbouw, humanitaire hulp, financiële transacties, voor alles heb je satellieten nodig.”

Nu ook China en India in de startblokken staan om satellieten te ontwikkelen, moet Europa meer haast maken, vindt hij. „Europa moet informatie hebben die onafhankelijk en altijd toegankelijk is en niet kan worden onderbroken.”

Verheugen denkt dat dit project vrij zal blijven van de problemen van een ander Europees ruimteproject, Galileo. Dat moet een concurrent van het Amerikaanse gps-systeem worden. Maar het komt moeilijk van de grond doordat de bedrijven die het moeten opzetten vooral ruzie maken. Twee derde van het geld voor Galileo moet van particuliere bedrijven komen. Het nieuwe satellietproject wordt betaald door regeringen en de EU. Ook de gebruikers van het systeem zullen vooral overheidsorganisaties zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden